Rajtunk a sor

Az EU soros elnöki tisztségének magyarországi betöltésével kapcsolatban a brüsszeli hivatalnoksereg január első-második hetében kezdi meg a munkát. Nagy lesz a „forgalom”, egymást érik majd a fogadások, találkozók.

Ország-világSzabó Enikő2011. 01. 08. szombat2011. 01. 08.

Kép: Gödöllő kastély készülődés a 2011 es eu elnökségi évre 2010 12 30 Fotó: Kállai Márton

Rajtunk a sor
Gödöllő kastély készülődés a 2011 es eu elnökségi évre 2010 12 30 Fotó: Kállai Márton

Aki főz: Ruprecht László
Az EU-elnökség gasztronómiai tanácsadójának nem kisebb feladat jutott, minthogy több helyszínen, több vendéglátó-ipari céggel együttműködve bemutassa a magyar konyha új arculatát. Célja, hogy kitörjön a gulyásleves-pörkölt mítoszból, ami nem könnyű. A magyar gasztronómia alatt egyébként nem csak az ételeket, hanem az ízvilágot és a minőségi nyersanyagokat is érti a fiatal séf. A tél erősen behatárolja a nyersanyagválasztékot, márpedig a „főszakács” kizárólag itthonról kíván rendelni. Mivel nem tud mindenhol ott lenni – hiszen majd’ háromszáz rendezvény lesz EU-elnökségünk alatt –, összeírta, milyen szempontok az elsődlegesek a főzésnél. Fontos figyelembe venni a szezonalitást, és lehetőleg be kell mutatni az adott régiók sajátosságait.

Premier: először elnöki sommelier
Eddig még egyetlen EU-tagállam sem foglalkoztatott külön sommelier-t. Gál Helga a hivatalos eseményeken felszolgálandó, több mint kétszáz bor kiválasztását és prezentációját koordinálja. Reményei szerint ez a félév bebizonyítja majd, hogy Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben kialakultak olyan – megfelelő tudással és technológiai háttérrel felszerelt – magánborászatok, amelyek csúcsminőségű nedűket képesek előállítani. Az első hazai női sommelier a szakmájában soha nem érezte magát hátrányban, sőt a bort kifejezetten érzéki, kreatív, a női lélekhez közeli dolognak tartja. Ráadásul a nők illat- és ízérzékelése a férfiakénál eredendően sokkal fejlettebb. Helgának nincs kedvenc bora, illetve annyifélét szeret, hogy azokat nem lehet rangsorolni.

Udvari szállítók
Királyokat, államfőket szállít rendszeresen az ingolstadti flotta, amely most fél évig Magyarországon állomásozik. A protokollflotta összesen kétszáz Audi A8-as és A7-es Quattro, Volkswagen Multivan, valamint Skoda Octavia modellből áll – az utóbbiakat kulcsos autóként használják a magyar kísérők és ügyintézők. A konvojokban több különleges készülékekkel felszerelt limuzin is szolgál majd. A flotta az alkatrészszállításra is használt Audi-vonattal utazik Magyarországra. A protokollautókra a Köztársasági Őrezred szerel megkülönböztető jelzéseket.

Információk az elnökségi honlapról
A www.eutrio.hu oldalon az elnökség kulisszatitkairól is olvashatunk, de a honlap elsődleges feladata a kapcsolattartás, illetve az, hogy bemutassa Magyarországot. A kommunikációs szakemberek számára az elnökség igazi kihívás: tájékoztatniuk kell az újságírókat, a diplomatákat, az uniós szakértőket és az európai polgárokat is. A magyar EU-elnökség a közösségi oldalakon, köztük a Facebookon és a Twitteren is jelen lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek