Súlyosbodik a palesztin-zsidó ellentét?

Úgy tűnik, a két nemzet között évtizedek óta folyó ellenségeskedés a jövőben sem fog egykönnyen megoldódni, hacsak a két ország nem köt kompromisszumot a területi igényekkel kapcsolatban.

Ország-világKovács Réka2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Súlyosbodik a palesztin-zsidó ellentét?

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint – a jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett – 2014-re az arab lakosság száma utolérheti, majd meghaladhatja az Izraelben, a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő zsidók számát. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Jelenleg 4,1 millió arab él a Gázai övezetben és Ciszjordániában, további 1,4 millióan pedig Izrael állam területén. Izraeli adatok szerint e régiókban a zsidó lakosság száma 5,8 millióra tehető.

Tehát megközelítőleg 3 év múlva – a jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett – 6,1 millió palesztin és ugyanennyi zsidó él majd a térségben. Az arab népesség körében azonban magasabb a születésszám, ezer lakosra csaknem 33 élve születés jut, míg a zsidók körében ez a szám alig haladja meg a 26-ot.

A Yahoo News tudósítása szerint izraeli részről többen is a demográfiai adatokkal érvelnek amellett, hogy a két nemzet közötti konfliktust két ország létrehozásával kellene rendezni. A lakosságszám arányainak megváltozása viszont tovább nehezítheti a megoldásra irányuló erőfeszítéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek