Szamurájok illatékszere

E hétvégén, március 11-től 13-ig varázslatos orchideakiállítással búcsúztatják a telet a fővárosi SYMA Sportcsarnokban. A Magyar Orchidea Társaság által rendezett kiállításon szebbnél szebb virágokban gyönyörködhetünk.

Ország-világPethes József2011. 03. 10. csütörtök2011. 03. 10.
Szamurájok illatékszere

A „sztárvendég” egy különlegesség, a japán szellőorchidea, amit a szamurájok kincsének szoktak nevezni.

Ez az apró, szerény növény évszázadokon keresztül a japán császárság legbecsesebb növényének számított. Nagyra értékelték kellemes illatát és szép küllemét. A szamuráj harcosok ezért a virágért megmászták a legmagasabb, legveszélyesebb hegyormokat kedvesük vagy a császári udvar iránti hódolatuk, odaadásuk jeleként. Nemcsak az életüket kockáztatták ezekért az apró, kedves növényekért, de termesztették is ezeket. Szemükben ez a gazdagság és nemesség jelképe volt. Azért, hogy megszerezzék, száz mérföldeket tettek meg veszélyes körülmények között, így a növény a bátorság és a hősiesség szimbóluma is lett.

A szellőorchidea még napjainkban is kiemelt helyet foglal el a Japán Császárság botanikus kertjeiben, mivel régi, hősies korszakok emlékét idézi.

A szellőorchidea azonban csak egyike lesz a tavaszi fesztivál látványosságainak, ahol a virágok szerelmesei az orchideatermesztés legnagyobb hazai szakértőitől tudhatják meg, hogyan kell gondozni e növényeket, származzanak azok akár Japánból, akár más egzotikus vidékekről.

Az idei kiállítás egyik meglepetése Tátrai Zsuzsa orchideák tartásával, gondozásával foglalkozó könyve. Az Orchideák először 2005-ben jelent meg, amelyet 2006-ban utánnyomás követett. Mindkét kiadás fél éven belül elfogyott, idén azonban a Mezőgazda Kiadó ismét megjelenteti a nagy sikerű művet, amely bővített, átdolgozott formában kerül az olvasók elé.

Ezek is érdekelhetnek