Készülődhetnek a gólyák

Tavalyhoz képest minimális mértékben növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma, ez a felvettek számának mérsékelt csökkenésével együtt valamivel nehezebbé tette a bejutást az egyetemek és főiskolák képzéseire.

Ország-világBalogh Mária2011. 07. 30. szombat2011. 07. 30.

Kép: Pécs, 2011. július 21. Résztvevők várják az eredményeket a felsőoktatási felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatala alkalmából megrendezett „Pont Ott Partin”, a pécsi Széchenyi téren. Első körben mintegy 98 ezren nyertek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc, Fotó: Kálmándy Ferenc

Készülődhetnek a gólyák
Pécs, 2011. július 21. Résztvevők várják az eredményeket a felsőoktatási felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatala alkalmából megrendezett „Pont Ott Partin”, a pécsi Széchenyi téren. Első körben mintegy 98 ezren nyertek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Fotó: Kálmándy Ferenc

Míg tavaly 70 százalékos volt a bejutási arány, idén ez 69,4 százalékra csökkent. 2010-ben a 140 ezer jelentkezőből több mint 98 ezret vettek fel, 2011-ben a 141 ezerből csak majdnem 98 ezret. Államilag támogatott képzésre 66 700-an, költségtérítéses képzésre 31 ezren jutottak be.

Amint az előző években, úgy az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben. Az ELTE-t a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem követi.

Gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, pénzügy és számvitel, mérnök informatikus, gépészmérnök, kommunikáció és médiatudomány, kereskedelem és marketing – ezek a 2011-es felvételi legnépszerűbb alapképzései. A 2011-es év nagy nyertese a művészeti és művészetközvetítési terület, itt 9-10 százalékkal nőtt a jelentkezők száma. A bölcsészettudományi és társadalomtudományi karokon viszont kevesebben szeretnének tanulni, itt 10 százalék körüli mértékben csökkent a felvételizők száma.

Debrecenben a legnépszerűbb szaknak a jogi (422 pont), az általános orvosi (417 pont), a magyar szak (373 pont) számított; a leendő agrármérnököknek legalább 349 pontot kellett szerezniük. Sokan jelentkeztek még a pszichológia, a politológia, a nemzetközi gazdálkodás, a kommunikáció és a média szakra, míg a legnépszerűtlenebbeknek most is a tanári szakok bizonyultak. Fizikatanárnak például senki nem óhajt tanulni a cívisvárosban.

Ezek is érdekelhetnek