Forró ősz lesz az arab tavaszból

Garantálják a biztonságot és a törvény teljes szigorával sújtanak le a rendbontókra – tette egyértelművé szándékát nyilatkozatában az egyiptomi kormány, miután múlt héten több száz tüntető megtámadta a kairói izraeli nagykövetséget.

Ország-világSzücs Gábor2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.

Kép: Protesters tear down a concrete wall built in front of the Israeli embassy in Cairo September 9, 2011. Activists on Friday tore down the wall, built around a building housing the embassy in Cairo to protect it against demonstrators, witnesses said. Hundreds of Egyptians stormed the building housing Israel's mission in Cairo and threw embassy documents and its national flag from windows, while airport sources said on Saturday that Israel's envoy was set to fly out of the country. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY), Fotó: © Amr Dalsh / Reuters

PProtesters tear down a concrete wall built in front of the Israeli embassy in Cairo
Protesters tear down a concrete wall built in front of the Israeli embassy in Cairo September 9, 2011. Activists on Friday tore down the wall, built around a building housing the embassy in Cairo to protect it against demonstrators, witnesses said. Hundreds of Egyptians stormed the building housing Israel's mission in Cairo and threw embassy documents and its national flag from windows, while airport sources said on Saturday that Israel's envoy was set to fly out of the country. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Fotó: © Amr Dalsh / Reuters

Amikor több ezer ember gyűlt össze Izrael kairói nagykövetsége előtt, a demonstrálók egy szakaszon lerombolták és áttörték azt a falat, amelyet az izraeli külképviseletnek is helyet adó épület védelmére építettek a napokban. Mindezt tétlenül szemlélték a közelben lévő katonai rendőrök. Az egyik támadónak sikerült feljutnia az épület tetejére, és onnan – a tömeg üdvrivalgása közben – a földre hajította az izraeli nemzeti lobogót.

Ezután több százan megrohamozták a nagykövetségi épületet, mintegy harmincan behatoltak oda, és az ablakokon át kiszórtak több ezernyi iratpapírt. Egy izraeli külügyminisztériumi tisztségviselő szerint a tüntetőknek magába a nagykövetségre nem sikerült betörniük, csak annak előteréig jutottak.

Az eseményeket kezdetben csak szemlélő biztonsági erők végül könnygázgránáttal és páncélozott járművekkel oszlatták fel a tömeget, amely kőzáporral és Molotov-koktélokkal védekezett. Négy ember meghalt, négyszázötven pedig megsérült a hatósági akcióban, de kétezer tüntető így is egészen hajnalig kitartott az izraeli nagykövetségnél. A közeli utcákban autógumikat égettek és az egyiptomi katonai vezetés elleni jelszavakat skandáltak. Az állami tévé szerint a sebesültek között 46 rendőr van.

Közben a nagykövetségi épületből kimenekítették Jichán Levanon nagykövetet, családját és a külképviselet személyzetét. Szigorú biztonsági kísérettel a repülőtérre vitték, ahonnan egy izraeli gép szállította haza őket. Eszám Saraf egyiptomi miniszterelnök szombat reggelre összehívta a kormány válságtanácskozását, és benyújtotta lemondását is, amelyet azonban a katonai vezetés – a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsa – nem fogadott el. Az egyiptomi hatóságok a törvény teljes szigorával lesújtanak a rendbontókra és garantálják a diplomáciai képviseletek biztonságát – mondta Uszama Hejkal tájékoztatási miniszter és leszögezte –: a tetteseket felkutatják, és bíróság elé állítják. Eddig 38 embert vettek őrizetbe, a rendőrséget a fővárosban riadókészültségbe helyezték.

A kairói nagykövetség elleni támadásra reagáló beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte, országa kitart a békeszerződés mellett. Ron Sofer, az izraeli kormány egyik szóvivője pedig bejelentette, hogy Jichák Levanon nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, mihelyt az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát.

Az „arab tavasz” lassan átmegy az „arab őszbe”. S amikor eljön az „arab tél”, lehet, hogy előkerül egy radikális, új vezető, aki majd megpróbálja egyesíteni a Közel-Kelet iszlám államait egy Izrael elleni egységfrontba.

Ezek is érdekelhetnek