Hogyan váltak gyilkossá?

A gyilkos ösztön a génekbe van-e kódolva vagy a szerencsétlen körülmények hozzák magukkal, hogy valaki emberölésre vetemedik? Két fiatalember kapcsán vetődött fel a kérdés, mindkettőjüket látszólag a véletlen taszigálta a jóvátehetetlen bűncselekmény elkövetése felé.

Ország-világPalágyi Béla2011. 09. 23. péntek2011. 09. 23.
Hogyan váltak gyilkossá?

A 20 esztendős Józsi Tatabányán látogatta meg a nagyanyját. Távozó­félben észrevette, hogy a szomszédasszony a folyosón beszélget, miközben nyitva hagyta maga mögött a bejárati ajtót. A fiú beosont és várt, amikor hazaérkezett a 47 esztendős háziasszony, megtámadta, megerőszakolta, majd a vízzel teli fürdőkádba ölte. Itt talált rá egyik rokona 4-5 nap elteltével. A gyilkos egy mobiltelefonnal és egy laptoppal távozott, a rendőrök akkor csaptak le rá, amikor eladásra kínálta a szerény zsákmányát.

Egy 15 éves fiú egy kisteleki tanyán szerelembe esett egy 41 esztendős asszonnyal, akinek szép családja, négy gyereke, élettársa van, mégis elveszítette a fejét. A mostoha körülmények között élő tinédzser a családnál töltött néhány hetet a nyáron, akkor kezdődött a románc. A srác aztán hazatért a családjához, ám az asszony ragaszkodott ahhoz, hogy egy éjszakát még töltsön náluk. Ezen robbant ki a veszekedés, aminek a vége az lett, hogy a gyilkos megfojtotta a belehabarodott nőt, és annak kertjében elásta. Hevenyészve végezte az elhantolást, az asszony keresésre induló rokonok hamar megtalálták az áldozatot, a rendőrségnek nem volt nehéz dolga összeilleszteni a szálakat. A fiúnak egyébként már korábban is volt dolga a hatóságokkal.

Vajon miként alakul Tatabányán Józsi sorsa, ha nem csábítja el egy nyitva felejtett ajtó? Lehet, hogy valahol munkát talál, és dolgos családapa válik belőle? Esetleg másutt keresi a bajt és mindenképp rács mögött végzi, mert hogy ez volt számára megírva a csillagokban? És a kistelki „kiskakas”? Szerencsésebb esetben nem szorult volna mások vendégszeretetére, megússza addigi élete legnagyobb kalandját, és nem hozza össze a sors egy szerelemre éhes családanyával, aki párját, gyerekeit hátrahagyva rohant a vesztébe. Ez a tejfelesszájú kislegény is „bombaként ketyegett volna”, avagy kiegyenesedhetett volna az élete? Tudom, hogy a sportban és a kriminalisztikában sincs értelmük a „ha”-val kezdődő mondatoknak, de azért nem lenne baj, ha valahol, felelős emberek csak feltennék maguknak ezt a kérdést is. 

Ezek is érdekelhetnek