Itt az országvédés 6 pontja!

30 százaléknál nem lehet nagyobb kamat, az uzsorásokat üldözni fogja a kormány, a mezőgazdaságban fordítva kell fizetni az áfát, a devizaadósok rögzített árfolyamon egyszerre fizethetik vissza hitelüket, a bankok forintban kell elszámolják a forintban keletkezett költségeiket, csak aki dolgozik, az tarthat igényt az állam pénzére, s ha Brüsszel engedi, akkor 35 százalékos luxus áfát vezetnek be egyes termékekre, hatósági díja lesz a szemétszállításnak, a csatorna- és vízdíjnak – többek között ezeket jelentette be ma délután a kormányfő a parlamentben.

Ország-világ2011. 09. 12. hétfő2011. 09. 12.
Itt az országvédés 6 pontja!

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben napirend előtti beszédében ismertette kormány országvédő programjának főbb elemeit. Ezek közül a mezőgazdaság számára a legfontosabb döntés, hogy fordított áfa-fizetést vezetnek be az ágazatban. Vagyis ez azt jelenti, hogy az alapanyag-termelők nem fizetnek áfát termékeik után, azt nettó áron értékesíthetik, de áfa-visszaigénylők maradnak az input anyagok - az általuk vásárolt termékek, például a műtrágya – után.

A termelők tehát áruik értékesítésekor a számlát az áfa felszámítása nélkül állítják ki, és az adót majd a vevő fizeti meg. A fordított adózás a fiktív adóalanyok által elkövetett visszaélések ellen jött létre. A fordított áfa-adózás alá eső számla ugyanis áfa nélkül kerül kiállításra, így a vevő már nem tudja az áfát visszaigényelni. Ezért értelmét veszíti az ilyen ügyleteket érintő fiktív számlák kiállítása is.

Az uzsora elleni fellépést ismertetve Orbán Viktor elmondta: a kormány zéró toleranciát és „hajtóvadászatot" hirdet az uzsorás bűnözők ellen a büntető törvénykönyv módosításával. A 30 százaléknál nem lehet nagyobb a teljes hiteldíjmutató. Kezdeményezte emellett a készpénzalapú segélyezés arányának csökkentését, a természetbeni segélyezés arányának pedig növelését.

A miniszterelnök bevezetné a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. Mint mondta, a privatizált közműcégek magánérdekeket szolgálnak, "óriási extraprofitokat tesznek zsebre", miközben az állam szerepe meggyengült.

Harmadikként közölte: kétharmados többséget igénylő stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy az államadósság ne termelődjön újra. A sarkalatos jogszabály rögzíteni fogja a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjét - mondta a kormányfő.

Orbán másik bejelentése a devizaadósok kisebbik körét érinti: azokat, akinek van annyi pénzük, hogy a korábban felvett devizahitelt egyszerre visszafizessék. Ez a több százezres körből vélhetően csak keveseknek adatik meg, s nem a legkiszolgáltatottabb körnek nyújt majd segítséget. 180 forint a svájci frank, 250 forint az euró és 2 forint a japán jen: ezeken az árfolyamokon tennék lehetővé a fennálló devizahitelek forintban történő egyösszegű visszafizetését, a bank pedig semmilyen külön költséget nem számíthatna fel az átváltással és egyösszegű visszafizetéssel kapcsolatban.

A miniszterelnök szerint indokolt annak kivizsgálása is, milyen érdekeket szolgált, kit terhel a felelősség azért, hogy a térség országaival ellentétben Magyarországon elmaradt a devizahitelezés adminisztratív korlátozása, és az embereket "belecsalták" a devizahitelezés rendszerébe. Magyarország kivételével mindenhol időben felismerték, hogy a devizahitelezésből előbb-utóbb óriási baj lehet - tette hozzá, példaként említve Romániát, Ausztriát, Lengyelországot.

Ötödik pontban az országvédelmi terv részeként pénzügyi védelmi tervet hirdetett Orbán Viktor, és javasolta, hogy októberben és novemberben Magyarország fizesse vissza az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló, lejáró tartozásait úgy, hogy ennek fedezetére ne vegyen fel hitelt. "Mérsékeljük az ország külső pénzügyi függését!" - kezdeményezte.

Mindezeken felül a kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadó-kulcs bevezetésére.

Kezdeményezte a kormányfő azt is - írja az MTI -, hogy az adószám felfüggesztése helyett a jövőben töröljék az adószámot, egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot. Akinek a cége jelentős adótartozással szűnt meg, ne kaphasson adószámot – mondta.

Végezetül - hatodik fejezetként - a Start munkaprogramról szólt Orbán Viktor, és kifejtette: ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre az tömegessé válhat, mégpedig elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál. "Munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes" - mondta. Közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. A megújuló Magyarországon nincs helye a "feketealkalmazásnak", mindenkinek el kell tudnia számolnia a munkaidejével - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetnek