Nagy a baj! Már 277 körül jár az euró!

Január óta nem volt ilyen gyenge a forint az euróval szemben, ma reggel már 277 felé járt a jegyzés. Egy svájci frank ismét 250 forintot ér és a dollárt is 196 felett váltják.

Ország-világO. Horváth György2011. 09. 05. hétfő2011. 09. 05.
Nagy a baj! Már 277 körül jár az euró!

Megszorítások hírére, bejelentésére általában erősödni szokott egy deviza, nálunk más a helyzet. Orbán Viktor kormányfő a múlt hét végén tett nyilatkozatai nem nyugtatták meg a piacokat, mert ismét 250 felé járt a svájci frank, 275 forintnál az euró jegyzése. A hét sem indul jobban!

Ma hajnalban és kora reggel egy svájci frankért 250 forintot, egy euróért 277 forintot kellett adni. Január óta nem volt erre példa! A dollár 196 felett jár! Mindez azt is jelentheti, hogy a pénzpiac próbálja beárazni a kormány döntése előtti napokat, vagyis a kormány két napos ülése előtt, melyen az idei további megszorítások mikéntjéről és a jövő évi büdzsé fő elemeiről döntenek még gyengítik a forintot. Vagy egyáltalán nem bíznak abban, hogy a magyar gazdaság képes kilábalni a mostani recessziós helyzetéből és mindenki elad, vagy csak tesztelik a piacot, s megnézik, meddig megy el a magyar deviza megítélése. A gond az, hogy a miniszterelnök már a döntés előtt leszögezte, hogy nem óhajt változtatni a gazdaságpolitika eddigi alapjain, holott már számos jobboldali közgazdász is erre szólította fel kritikáiban.

Ezek is érdekelhetnek