Tilos az ima

Tilos a Párizsban élő muzulmánoknak az utcán imádkozni. A jelenség már jó ideje a szélsőjobboldali tüntetések egyik fő célpontja, így sürgősen megoldást kellett találni.Tilos a Párizsban élő muzulmánoknak az utcán imádkozni. A jelenség már jó ideje a szélsőjobboldali tüntetések egyik fő célpontja, így sürgősen megoldást kellett találni.

Ország-világ(markos)2011. 09. 26. hétfő2011. 09. 26.

Kép: Muslim people pray outside a mosque on the Rue des Poissonniers on August 5, 2011 in Paris, part of friday's prayers. Due to Paris' mosques capacity problems, weekly prayers often overflow on to the streets in the 18th arrondissement of the French capital. AFP PHOTO MIGUEL MEDINA, Fotó: MIGUEL MEDINA

FRANCE-RELIGION-ISLAM-CULT
Muslim people pray outside a mosque on the Rue des Poissonniers on August 5, 2011 in Paris, part of friday's prayers. Due to Paris' mosques capacity problems, weekly prayers often overflow on to the streets in the 18th arrondissement of the French capital. AFP PHOTO MIGUEL MEDINA
Fotó: MIGUEL MEDINA

Még tavaly decemberben kezdődött az a szélsőjobboldali tüntetéssorozat a Nemzeti Front élén álló Marine Le Pen vezetésével, mely a párizsi Goutte d’Or negyed iszlámosodása ellen indult. Le Pen és hívei azzal vádolják a muzulmán fundamentalistákat, hogy politikai célokra használják fel az utcai imádkozást. A jelenség terjedését – meglehetősen ellentmondásos módon – Franciaország II. világháború alatti náci megszállásához hasonlították.

Kétségtelen, Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb létszámú muszlim közössége. Egyes becslések szerint mintegy 6 millió, az észak-afrikai egykori gyarmatokról betelepült francia állampolgár vallja magát muzulmánnak – azaz a lakosság közel 10 százaléka. Integrációjuk az utóbbi években Franciaország-szerte a figyelem középpontjába került.

Claude Gueant francia belügyminiszter – az utcai imádkozás problémáját orvosolandó – a hívőknek felajánlotta, hogy imádkozásuk helyszínéül használjanak egy üzemen kívül lévő tűzoltószertárat. Korábban a Le Figarónak Gueant azt nyilatkozta, hogy hozzávetőleg 1000 ember vallási gyakorlatát érinti az új rendelet, ugyanis mindössze ennyien vannak, akik két utcát használva naponta ötször borulnak a földre a francia főváros soknemzetiségű Goutte d’Or negyedében. A megállapodás két helyi mecsettel született meg: az állam három évre bérbe adta nekik a Boulevard Ney-n található, mintegy 2000 négyzetméteres tűzoltó­szertárat. A belügyminiszter szerint a dialógus meghozta gyümölcsét, a tilalom betartatására nem kell erőszakot használni. A párizsi eset nem egyedülálló Franciaországban: Gueant szerint hasonló problémával küzd két másik nagyváros, Marseille és Nizza is.

Az első imanap sikeresnek bizonyult: a tűzoltólaktanya egyik felügyelője szerint a 2000 fő befogadására alkalmas terület teljesen megtelt, és a hívők is elégedetten nyilatkoztak az új helyről, sokan a megoldás kezdetének tekintik.

Ezek is érdekelhetnek