A Budapesti Nagybani Piac két évtizede

1991 nyarán nyitotta meg kapuit a fővárosban, a Nagykőrösi úton az ország legnagyobb, a friss zöldség-gyümölcs nagybani értékesítésére alapított piaca.

Ország-világ2011. 10. 28. péntek2011. 10. 28.
A Budapesti Nagybani Piac két évtizede

A beruházás előkészítése 1989-ben kezdődött. A kínálkozó lehetőségek közül a választás az M5 autópálya és a Nagykőrösi út által határolt területre esett. A megépült nagybani piacnak – az M5 autópálya és az M0 körgyűrű közelsége miatt – kitűnőek a közlekedési kapcsolatai, a városszéli elhelyezkedés minden irányból javítja az elérhetőséget. Különösen a fő termőterületről, az Alföldről érkező termelők számára kedvező a piac fekvése.

A nagybani piacot a Budapesti Nagybani Piac Zrt. működteti. A társaságban a Fővárosi Önkormányzat 62%-os részesedéssel többségi tulajdonos. A társaság nagy hangsúlyt fektet az értékesítésre kerülő áru minőségének megóvására, a szakhatósági elvárások betartására. Az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő értékesítési, tárolási, szállítási körülmények, és a belső piaci technológiák garantálása alapvető szempont.

A nagybani piacnak a friss zöldség-gyümölcs forgalmazásában betöltött szerepét jelzi, hogy részesedése 30-40% a teljes hazai zöldség-gyümölcs kereskedelmi forgalmából. Kiemelkedő a piac szerepe az import zöldség-gyümölcs fogadásában is. A határok átjárhatóságával a szomszédos országokból is érkeznek termelők.

Ma már a nagybani piac 33 hektárnyi területén 25 ezer négyzetméteren raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer négyzetméter területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely segíti a mintegy 200 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a naponta „piacozó” termelők nagybani kereskedését.

Bár az utóbbi években a zöldség-gyümölcsfélék fogyasztása megtorpanni látszik, a nagybani piacon lebonyolított forgalom jelentősen nem változik. A piacon működő vállalkozások, termelők tavalyi áruforgalma túllépte a 400 ezer tonnát. Egy-egy forgalmasabb napon az áruszállító kamionok száma meghaladja a 150-et. 2010-ben több mint 185 ezer termelő érkezett a nagybanira. A termelői értékesítés hagyományos formája a szabad területeken, járműről való árusítás, ami még napjainkban is a legolcsóbb értékesítési forma.

A naponta vásárlási szándékkal érkezők számára is van lehetőség a piacra történő behajtásra, de az erre a célra kialakított – az idei bővítést követően 511 beállóhellyel rendelkező – vevőparkolót is igénybe vehetik a vásárlás időtartamára. A vidékről érkező nagykereskedők, és zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi vállalkozások mellett növekvő arányt képvisel a vendéglátás és különféle intézmények árubeszerzése. A múlt évben 459 ezer jármű érkezett vásárlási szándékkal.

A piacon a friss zöldség-gyümölcs árut kiegészítő termékek – tartósított és konzerváru, ital, édesség, tésztafélék stb. – is vásárolhatók, de húskészítmények és tejtermékek nagykereskedése is működik. A piacra látogatók részére többféle szolgáltatás áll rendelkezésre: étterem, szállás, büfé, élelmiszer-, ajándék- és mezőgazdaságitermék-bolt, csomagolóeszköz-árusítás. A piacon telephellyel rendelkező vállalkozások számára irodai helyiség bérlésére is lehetőség nyílik.

A nagybani piac szolgáltatásai közé tartozik a naprakész árinformációs adatközlés. A nagybani piac a kéthetente megjelenő saját kiadványában, a Piaci Hírekben ad az aktualitásokról tájékoztatást a piac résztvevőinek.

A piacra érkező termelői és vásárlói teherjárművek belépési díjat fizetnek a gépkocsi raksúlyától függően kialakított kategóriák szerint. A termelők számára lehetőség van állandó árusítási helyek havi, negyedéves vagy egész éves bérlésére.

A piac működését korszerű informatikai, és beléptető rendszer segíti. A piac egész területén videokamerás térfigyelő rendszer működik. A nagybani piac 70 fős személyi állománya mellett a piacon biztonsági szolgálat is tevélenykedik.

A piac higiéniai színvonalát az elmúlt hét év során létesített mosdók, illemhelyek, továbbá az újonnan beszerzett, korszerű takarítógépek, konténermosó berendezés üzembeállítása és az új, nagyobb alapterületre telepített korszerű hulladékudvar, géptároló nagymértékben emelte. A bekötőút és az úthálózat bővítése javított a piacra érkezés feltételein.

A zrt. valamennyi fejlesztését saját erőből finanszírozta. A megvalósított kapacitásbővítő beruházások tényleges igényfelmérésen alapultak. Ennek köszönhetően sikerült fenntartani a teljes kapacitáskihasználtságot.

A BNP Zrt. hosszú távra szóló célja, hogy megőrizze jelenlegi regionális, illetve országos piaci szerepét. A nemzetközi példák is bizonyítják, hogy a kereskedelmi üzletláncok és a hipermarketek előretörése mellett továbbra is szükség van a nagybani piacok e formájára.

A jövőre nézve a társaság úgy ítéli meg, hogy a logisztikai szerepkör további erősítése, és az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak nagybani piacon történő megjelenése jelenthet növekedési tartalékot. Ez utóbbi elsősorban a vendéglátó-ipari vevőkör szélesítése céljából lenne előnyös. Megfelelő befektetési garanciák mellett azonban az adottságokhoz illő élelmiszer-feldolgozás létesítése is előnyös lehet. A nagybani piac fő célkitűzése, hogy elsősorban a kis- és közepes méretű termelők hosszú távú értékesítési lehetőségét biztosítsa.

Ezek is érdekelhetnek