Az év eddigi legnagyobb fogása!

Harminckét bejelentés nélkül foglalkoztatott munkásra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, egy a Mátraaljai borvidéken tartott ellenőrzés során - tájékoztatta pénteken a NAV az MTI-t.

Ország-világ2011. 10. 09. vasárnap2011. 10. 09.

Kép: Szüret Vaspör-Velencén (Zala megye) szölö bor szüretelö család dolgozó gyerek vidéki munka kaláka must szölölé szölötöke metszöolló prés 2009.10.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Az év eddigi legnagyobb fogása!
Szüret Vaspör-Velencén (Zala megye) szölö bor szüretelö család dolgozó gyerek vidéki munka kaláka must szölölé szölötöke metszöolló prés 2009.10.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Az Interneten toborzott munkások közül senki után nem fizette meg a gazda a közterheket - közölte a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának főosztályvezetője. Volt olyan helyszín, ahol a munkások ijedtükben szétszaladtak, amikor a NAV munkatársai bemutatkoztak és volt olyan szüretelő, aki még a "nevét is elfelejtette" amikor kérdezték - tette hozzá Körtvélyesi Zsuzsanna. Mint elmondta: az adóhatóság, a korábbi hagyományoknak megfelelően fokozottan ellenőrzi az őszi mezőgazdasági munkák idején a bejelentési kötelezettség teljesítését és a szabályszerű foglalkoztatást.

A revizorok a helyszíni vizsgálatsorozattal azt igyekeztek feltárni, hogy ahol a szüret nem családi körben történik, hanem napszámosok bevonásával ott a foglalkoztatással kapcsolatosan a gazda eleget tesz-e bejelentési és közteher-fizetési kötelezettségének. A mezőgazdasági idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony és az idényjellegű foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher viszonylag alacsony összegű: naponta, munkásonként 500 forint. A bejelentést pedig - regisztráció után - rugalmasan, elektronikus úton és telefonon is fogadja az adóhatóság. Ennek ellenére több ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a munkásokat feketén dolgoztatják, a legkirívóbb eset a mátraaljai volt - mondta a főosztályvezető.

Be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásakor az érintettek jelentős összegű mulasztási bírsággal számolhatnak, a személyazonosságára vonatkozóan megtévesztő adatokat közlő magánszeméllyel szemben pedig büntetőeljárás indult - közölte Körtvélyesi Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetnek