Baleseti adó: a kötelező 30 százaléka lesz?

Kiszivárgott hírek szerint a kormány a baleseti adót egységesen a kgfb-díjak 30 százalékos mértékében állapítja meg. Ez alapvetően felforgatja majd az autós piacot, mivel az átlagdíj a tavalyi nagyon alacsony díjszintet figyelembe véve is több mint ötezer forinttal emelkedne.

Ország-világO. Horváth György2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.

Kép: Drive safety this car is very well protected (focus on the car), Fotó: Helder Almeida

Baleseti adó: a kötelező 30 százaléka lesz?
Drive safety this car is very well protected (focus on the car)
Fotó: Helder Almeida

„A kiszivárgott információk már nem a vétkes autósok új terhéről, hanem egy egységesen a piacra terített adóról szólnak – magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. – A díjemelés tehát minden autóst érinteni fog, a kérdés csupán az, hogy a biztosítók mekkora mértékben tudják és akarják majd a korábban kárt okozó sofőrökre hárítani a pótlólagos díjtömeget. Ezt úgy tudják megoldani, hogy tovább növelik az egyes bónusz-malusz kategóriák díjai között már ma is fennálló akár két-háromszoros különbséget.”

Az újonnan bevezetendő adóval a tavalyi kampányban tapasztalt 17 ezerről várhatóan egy csapásra 22 ezer forint fölé ugrik a biztosítást váltók átlagos díjszintje, ha azonban a biztosítók eleve díjemelést terveztek, ez a mérték még nagyobb lehet.

„Az átlagautós mindebből persze elsősorban azt fogja tapasztalni, hogy biztosítója jelentősen magasabb díjat ajánl neki a tavalyinál. Ezért aki teheti, megtakarítás reményében biztosan kalkulál majd, ezért az idei váltók száma könnyen meghaladhatja a tavalyit, dacára annak, hogy évről évre több százezerrel kevesebb az év végén lejáró kötelező biztosítások száma” – ad előrejelzést Lantos Lóránt.

A kotelezo.hu közelmúltban végzett felmérése szerint egy év alatt jelentősen nőtt az autósok árérzékenysége: ma már 74 százalékuk lenne hajlandó évi ötezer forint alatti megtakarításért is új kötelezőt kötni. Ez az érték 12 százalékponttal magasabb a tavalyi évben mért adatnál.

Ezek is érdekelhetnek