Homokból bármi készíthető!

Törte a fejét Londonban egy bizonyos Markus Kayser nevű egyetemi hallgató: hogyan lehetne a napenergiát a napelemeken és a napkollektorokon kívül is hasznosítani? Kitalálta!

Ország-világKirály Farkas2011. 10. 16. vasárnap2011. 10. 16.
Homokból bármi készíthető!

A fejtörés eredménye egy napsugarakkal homokból különböző tárgyakat előállító berendezés lett. Ami ugyan kicsiben a ködös Albionban is működhetett volna, de a méretes berendezéshez szükséges napsütés, valamint homok leginkább a sivatagban állt rendelkezésére. Hát elpostázta a felszerelést Egyiptomba, majd maga is oda utazott.

A gép a sivatag közepén bizonyított. A berendezés működése végtelenül egyszerű: egy nagy lencse segítségével összegyűjti a napsugarakat, és a homokra irányítja. A homok megolvad és üveggé válik. Ahhoz, hogy ne összevissza olvadék keletkezzen, hanem tervezett tárgy, már csak arra van szükség, hogy a lencsét – s általa a fénynyalábot – egy számítógép a megfelelő módon irányítsa. Napelemmel működtetett komputer, természetesen.

Tehát: szükség van napfényre és homokra, miközben nulla a vízhasználat meg a károsanyag-kibocsátás. Nincsenek melléktermékek, és kitűnően automatizálható a folyamat. Nemcsak edények készülhetnek az eljárással, hanem szinte bármilyen tárgy. Megtörténhet, hogy egy következő generáció a Szaharában készült üvegtéglákból épített házakban lakik majd?

Ezek is érdekelhetnek