Kérhetnénk egy kis rendet?

Olyan brutális bűncselekmény történt Érden nemrég, hogy a rendpárti polgárnak feláll a szőr a hátán! Két rendőrt vertek meg egy autó utasai igazoltatás közben, de úgy ám, hogy csont tört, lövés dördült – még ha csak a levegőbe is.

Ország-világPalágyi Béla2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.
Kérhetnénk egy kis rendet?

A két egyenruhás az italbolt közeli őrs felé autózgatott, amikor a négy vendég kilépett a csárdából. Az egyenruha számukra vörös posztó lehetett, mert menten szitkozódni, kiabálni kezdtek a rendőrök felé, aztán beültek a gépkocsijukba és kacsázva hazafelé indultak.

A „szerv” úgy döntött, csak megnézi már, mi a baj. Utánuk mentek hát, és leintették a járművet. A sofőr L. Lajostól papírokat kértek, mire ő kiszállt, és egy jobbegyenessel próbálta lerendezni az adminisztrációt. Ezt a járőr még elhárította, ám ekkor a kocsiból érkezett az erősítés: a 30 éves M. Attila érezte úgy, eljött az ő ideje, beszállt hát a bunyóba. A földre került járőrt ütötték, rúgták, arccsontja öt helyen tört el, de tört az orrcsontja és a keze is. Előkerült a gázspray, ezzel sikerült annyi időt nyerni a már sérült rendőrnek, hogy segítséget hívjon rádión. Az erősítés meg is érkezett menten – de a kocsi belsejéből. F. Márton és B. Barnabás döntött úgy, hogy csak nem maradnak ki a verekedésből, bekapcsolódtak hát, és menten fogást találtak a még ép rendőrön. Kabátját, pólóját tépték, és amikor elesett, rúgták, ütötték ők is, ekkor dördült el két figyelmeztető lövés a levegőbe.

Szerencsére hamar érkezett az igazi felmentő sereg a közeli őrsről, és a túlerő legyőzte a rossz fiúkat, akiket előállítottak, most előzetesben vannak mind a négyen. A rend¬őröket derekas helytállásukért elismerésben részesítették, és az utólagos okoskodás során azt állapították meg a szakmabeliek, hogy a célzott lövés is indokolt lett volna a támadás elhárítására.

Ez biztos, de… egy félig agyonvert rendőr nincs olyan helyzetben, hogy ezt kellően mérlegelje. Ráadásul most, amikor rendőrök ellen folyik – egyébiránt túlságosan hosszúra nyúló – eljárás a 2006-os törvénytelen tömegoszlatás miatt. Ez a tény biztos, hogy nem növeli az intézkedők önbizalmát, fellépésük határozottságát. Tiltakozó akciók is zajlanak országszerte, egyenruhá­sokkal a sorokban – frusztrálhatja ez is azokat, akiknek villanásnyi idő alatt kellene jó döntést hozni. Ráadásul a hatósági közegekkel való kormányzati konfrontáció bátoríthatja azokat, akiknek érdekük, hogy ne legyen túlzottan sarkos a rend. Egyszóval vala¬mennyiünk érdekében kérhetnénk egy kis rendet, nyugalmat? Amikor mindenki maradéktalanul teszi azt, ami a dolga. Békés életet biztosít annak a többségnek, amely valószínűleg erre szavazna egy közös voksoláson. 

Ezek is érdekelhetnek