Kincset érő rocksztárok

Rocktörténeti érdekességek, felbecsülhetetlen értékű relikviák láthatók a „San Franciscótól Woodstockig – Az amerikai rockplakát aranykora 1965–1971” című kiállításon, amely december 31-ig látogatható a budapesti Kogart Házban. Európában elsőként nálunk hozta létre a különleges bemutatót Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet.

Ország-világBorzák Tibor2011. 10. 02. vasárnap2011. 10. 02.
Kincset érő rocksztárok

– Régi álma valósult meg?
– Valóban régóta tervezem, hogy Magyarországra hozok egy világszínvonalú kiállítást, amely a rockzene aranykorát mutatja be. Még nagykövetként jó kapcsolatba kerültem a clevelandi Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokával, tavaly pedig a denveri Művészeti Múzeumban láttam egy fantasztikus rockplakát kollekciót. Most e két helyről, valamint négy amerikai műgyűjtőtől „utazott” ide százötven poszter és kétszáz személyes tárgy.

– Említene néhány különlegességet?
– Egyebek közt látható a Beatles utolsó koncertjének plakátja, John Lennon és Yoko Ono aláírásával egy békeplakát, Janis Joplin levele, Bob Dylan egyik gitárja, Jimi Hendrix bársonyzakója és Angel című számának kézirata. Hadd említsek még néhány nagy nevet: Winwood, Who, Led Zeppelin, Doors, Jefferson Airplane. Amerikában az első szabadtéri rockfesztivált Montereyben rendezték, csak utána következett Woodstock. Mindkét korszakalkotó rendezvényről bemutatunk relikviákat, bár igen kevés maradt meg belőlük.

– Milyen értéket képviselnek?
– Miután ritkaságokról van szó, komoly összegekről beszélhetünk. Természetesen a budapesti kiállítás kollekciójára kötöttünk biztosítást, ennek részleteit azonban nem árulhatom el. Én azt mondom, nem feltétlenül az anyagiak a legfontosabbak, hiszen rocktörténeti szempontból pótolhatatlan kincsekkel állunk szemben.

– Miért nem szervez rockmúzeumot?
– Volt ilyen tervem, de azt hiszem, ezzel kicsit elkéstünk, ma már nem tudnánk abban a formában megvalósítani. Nagyon ki kellene találni, hogy a mi gyűjteményünknek mi lenne a különleges profilja.

– Lehetne éppenséggel a magyar zenére összpontosítani…
– A hatvanas-hetvenes évek rockmuzsikája Magyarországot is összekapcsolta a világgal, tehát a mi életünkben is nagy szerepet játszott. A magyar rock kétségtelenül megérdemelné, hogy teljes egészében, politikai és kultúrtörténeti vetületeivel együtt bemutassuk, de csak színvonalasan érdemes. Amíg ez nem jön létre, addig szeretném, ha sokan, fiatalok is eljönnének a mostani Kogart-kiállításra.

Ezek is érdekelhetnek