Rémségek háza

Megértem azt az ítélkezési gyakorlatot, amikor a bíróság valakire több száz évnyi börtönbüntetést szab ki. Ilyenkor érzi azt az ítész, hogy az esendően nyúlfarknyi életünk „zárolása” nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény súlyával. És ha jelképesen is, de tényleges árán méri meg a cselekményt.

Ország-világPalágyi Béla2011. 10. 28. péntek2011. 10. 28.
Rémségek háza

Egy évvel ezelőtt egy Öcsödön elkövetett darabolós gyilkosság elkövetőin szörnyülködtünk, akik megölték, feldarabolták, majd elégették 17 éves fiú áldozatukat. Most Battonyán történt olyan felkavaró horror, melyet józan ésszel értelmezni sem lehet. A településre költözött egy közösség, amelynek „anyakirálynője”, K. Adrienn két férfi vonzalmának erőterében élt. M. Zoltán volt a nő korábbi élettársa, közös gyermekük a 13 éves M. Cintia. Míg a másik bűntárs, Sz. Zoltán, jelen idejű élettársként ült az uralkodó hölgy jobbján.

Már ez a felállás is enyhén szólva abnormális, ám az értelem törvényei ebben a bűnszövetkezetben mit sem számítottak. M. Zoltán azért nem volt akárki: nagy példaképe Hannibal Lecter, A bárányok hallgatnak című film kannibálja, de volt enyhe sátánista beütése és más aberrációja is.

Alattuk élt a plebsz, B. Réka, a későbbi áldozat és testvérei, akik érthetetlen módon szinte transzba esve szolgálták e három szörnyeteget. A szadista brigád a 25 éves Rékát szemelte ki célpontul. Leírni nem lehet, milyen embertelen kínzásoknak vetették alá: áramot vezettek a testébe, fogait kitépték, körmei alá tűket szurkáltak, késsel vagdosták, testén csikkeket nyomtak el. De előfordult, hogy nővérével kellett megvívnia, ilyenkor az volt az elvárás, hogy eszméletvesztésig csépeljék egymást. Réka aztán másnap összeszedte magát – és fegyelmezetten elkísérte Cintiát az iskolába, majd tanítás után elment érte. Milyen félelemben éltek ezek az emberek, hogy egyetlen gyanús mozzanat nem szivárgott a falakon kívülre?! A lány rémületes tortúrája addig tartott, míg bele nem halt. Ekkor elásták a ház alá, és másfél évig éltek, éldegéltek nyugodtan a holtteste fölött.

Bármilyen furcsa, a 13 éves kislánynak lett elege a rémségekből. Ő volt az egyedüli ebben a családban, akinek az erkölcsi érzéke megálljt parancsolt. Végül az esti velőtrázó sikoltásokon cseperedő Cintia unszolta az anyját, hogy jelentse Réka eltűnését. Ez megtörtént, és ekkor kezdődött egy félrevezető manőversorozat: elment, már nem lakik itt, nem tudjuk, hol van… Összevissza kuszálták a nyomokat.

Szerencsére a rendőrség pontot tett az ügy végére. A bíróságnak mindenesetre nem lesz könnyű dolga: szét kell szedni a szálakat, kit milyen felelősség terhel az emberi méltóság sárba tiprásáért. No és, persze, a tevőleges gyilkosságért. Meg talán Cintia félresiklott kis életéért is, aki B. Réka után a második áldozata annak, hogy a rémségek házában kellett élnie fogékony gyermekéveit.

Ezek is érdekelhetnek