Tizennyolcan hagyták cserben az elütött kislányt!

Egy baleseti helyszínen vajon hányan nyújtanának segítséget? Erre kereste a választ egy kínai egyetemi felmérés. Az eredmények igen elkeserítőek.

Ország-világKovács Réka2011. 10. 27. csütörtök2011. 10. 27.
Tizennyolcan hagyták cserben az elütött kislányt!

Mintegy ötezer válaszadóval készített felmérést három kínai egyetem, melyből kiderült, hogy az emberek egyre bizalmatlanabbak egymással. A Renmin University, a Capital University of Economics and Business és a Central University of Finance and Economics vizsgálata szerint a kínaiak félnek attól, hogy maguk is bajba kerülnek, ha ismeretleneknek segítenek.– olvasható az ELTE hírlevelében.

A felmérésben arra kellett a résztvevőknek választ adniuk, vajon segítenének-e idős embertársuknak, ha azt látják, hogy elesik az utcán? A válaszadók csaknem kétharmada ugyan igennel felelt, de 8 százalékuk nemmel válaszolt, s mintegyl 27 százalékuk pedig a körülményektől tette függővé a segítségnyújtást. Az elutasítók közül mindössze 5 százalék hivatkozott arra, hogy elsősegélynyújtó ismeretek hiányában nem merne segíteni, míg több mint 7 százalékuk azért nem avatkozna be, mert úgy véli, nem tartozik rá az, ami másokkal történik.

A segítségnyújtást elutasítók több mint 80 százaléka viszont egyenesen attól fél, hogy ha segít, ő maga kerülne bajba. Ennek hátterében feltehetően azok a híradások állnak, melyekben arról lehetett hallani, hogy a balesetet szenvedett személy utóbb a segítségnyújtót okolta a baleset bekövetkezéséért.