Célkeresztben a megelőzés

Tarolnak Magyarországon a népbetegségek, de immár nemcsak beszélnek a megelőzésükről, hanem tanítják is azt. A Semmelweis Egyetemen az idei esztendőt a „megelőzés évének” nyilvánították, s az orvostanhallgatók külön tantárgyként sajátíthatják el a prevenciós szemléletet.

Ország-világPalágyi Edit2012. 01. 20. péntek2012. 01. 20.

Kép: ózd kórház egészségügy betegellátás orvos gyógyítás pulmonológia tüdőszűrés tbc 2011 04 08 Fotó: Kállai Márton

Célkeresztben a megelőzés
ózd kórház egészségügy betegellátás orvos gyógyítás pulmonológia tüdőszűrés tbc 2011 04 08 Fotó: Kállai Márton

Közismert, hogy hazánkban a szervezett szűrővizsgálatokon igen rossz a részvételi arány. Mostantól a leendő orvosok kisvárosnyi – mintegy tízezer – pá­ciens megelőző vizsgálatát vállalják évente. A hallgatóknak legalább tíz embert kell bevonniuk a szűrésbe, így gyakorlatot szerezhetnek abban, miként győzzék meg a lakosságot egészsége megőrzésének fontosságáról.

A Semmelweis Egyetemen eddig is nagy hangsúlyt kapott a megelőzés: a Magyar Kardiológusok Társaságával karöltve, a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát és rizikóját mérték fel Budakalász nyolcezer felnőtt lakóján. E téma azért fontos, mert a magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, s ebben az egészségtelen életmód főszerepet játszik. Honfitársaink az európai uniós átlaghoz viszonyítva nagyobb számban dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak, miközben kevesebbet mozognak és ritkábban esznek zöldséget, gyümölcsöt. A kutatásból kiderült, hogy a magas vérnyomás csaknem 50, a magas koleszterinszint 27, a végtagok verőér-megbetegedését jelző kóros boka-kar index pedig 11 százalékban számított a szív- és érrendszeri kórok rizikófaktorának, de kockázati tényezőt jelentett a túlsúly is. A lakosság 15 százaléka nem tudja, hogy magas a vérnyomása, ezért gyógyszert sem szed rá, százból tizennégyen pedig nem is sejtik, hogy nincs rendben a koleszterinszintjük. Sürgető hát a szemlélet- és életmódváltás, amiben a fiatal orvosok sokat segíthetnek.

 

Ezek is érdekelhetnek