Éhező kislányok?

Megdöbbentő eredményt hozott egy gyermek-egészségügyi vizsgálat Indiában: a nemi diszkrimináció következtében a lánygyermekek sokszor nem kapnak annyit enni, mint fiú testvéreik.

Ország-világKovács Réka2012. 01. 24. kedd2012. 01. 24.
Éhező kislányok?

Három indiai állam, Delhi, Haryana és Punjab orvosai megkérdezésével készült indiai vizsgálat igencsak meglepő eredményt hozott. A helyi gyermekek egészségügyi állapotára vonatkozó kérdésekre válaszolva az orvosok 65 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalatai szerint a családok jobban örülnek a fiúgyermek érkezésének, míg csak 26 százalékuk mondta, hogy egyforma örömöt tapasztal a lányt és a fiút váró szülőknél. Ennek következtében pedig a térségben a leányok alultápláltabbak a kisfiúknál.

Az Indian Academy of Pediatrics kutatása szerint a három tagállamban igen aránytalan a két nem megoszlása. Haryana államban 1000 fiúgyermekre 830 lány jut, Punjab területén 846, Delhiben pedig 866. India egészére nézve 1000 fiúra nézve 914 a kislányok aránya – derült ki az ELTE hírleveléből. A diszkrimináció azonban ennél súlyosabb következményekkel jár: a rossz táplálásnak köszönhetően évente 1,3 millió kisgyermek nem éli meg Indiában az első születésnapját.


 

Ezek is érdekelhetnek