Legyen-e független Skócia?

A The Sunday Telegraph felmérése szerint habár nincs teljes egyetértés a skótok között, mégis többen úgy vélik, nem szükséges a függetlenedés Nagy- Britanniától.

Ország-világKovács Réka2012. 01. 24. kedd2012. 01. 24.

Kép: Scotland Castle, Fotó: http://www.camusnagaul.biz

Legyen-e független Skócia?
Scotland Castle
Fotó: http://www.camusnagaul.biz

Az esetleges függetlenedés gondolatát Skócia első minisztere vetette fel, aki a 307 éve fennálló angol-skót államszövetség felbontását sürgeti. Ennek hírére a brit The Sunday Telegraph rögtön készített is egy felmérést a skótok és az angolok körében, annak ellenére, hogy a valóságban a britek nem szavazhatnának.

Érdekes módon, előbbiek kis többséggel megmaradnának a brit államszövetségben, míg utóbbiak inkább támogatják az elszakadást. A lekérdezés szerint a skót válaszadók 40 százaléka helyesli az elszakadást, míg 43 százaléka ellenzi azt. Velük szemben az angolok 43 százaléka egyetért Skócia függetlenedési törekvéseivel, míg 32 százalékuk rossz döntésnek tartja.

Habár az elszakadás mértékében nincs összhang, abban mindkét nemzet egyetért, hogy ez nem feltétlenül válna hasznára Skóciának. Az angolok 51 százaléka szerint rosszabb, 23 százaléka szerint jobb helyzetbe kerülne a régió, míg a skótok 41 százaléka látja úgy, rosszabb, 38 százaléka szerint jobb irányba haladna hazájuk.

Abban is egyetértés mutatkozik, hogy ha lesz népszavazás, azt mihamarabb meg kell tartani a gazdasági, társadalmi bizonytalanságok minimalizálása érdekében. Alex Salmond, Skócia minisztere, történelmi okokból 2014-ben bonyolítaná le a referendumot a bannockburni csata 700 éves évfordulójának emlékére, amelynek során a skótok fényes győzelmet arattak az angol seregek felett. – olvasható az ELTE hírlevelében.

 

Ezek is érdekelhetnek