A félelem megeszi a lelket

A Katona József Színházban nagy sikerrel játszott Cigányok című előadás nyitva hagyott kérdései mentén folyamatosan újabbakba ütközünk – ezekre keres választ az első Kettőspont–AEGON Est.

Ország-világHardi Judit2012. 03. 26. hétfő2012. 03. 26.

Fotó: Dšmšlky DeeDee D‡niel

A félelem megeszi a lelket Fotó: Dšmšlky DeeDee D‡niel

„Azért az elég jó, hogy nekünk nem kell ilyen problémákkal szembesülnünk” – állapítja meg két néző a Cigányok című előadása után. Pedig, ha jobban belegondolunk: dehogynem. Küzdünk a kirekesztettséggel, a különbözőségünkkel, otthontalanságunkkal, kisebbségi létünkkel napról napra. Észre sem vesszük, de alapvető emberi jogunkért vívunk napi szintű harcot: az elfogadásért.

Tersánszky Józsi Jenő húszas évek elején írt darabját Máté Gábor rendező kérésére Grecsó Krisztián gondolta újra és tovább. A múlt század eleji idilli kép az új évezred elejére igencsak komor színeket kapott, megoldást azonban nem ad a néző kezébe. Viszont garantáltan befészkeli magát a fejünkbe a gondolat: hogyan tovább, miképpen lehet így, ilyen társadalomban élni?

Az est vendégei különböző művészeti ágakban öregbítik országunk hírnevét, mégis valamilyen módon naponta szembesülnek a kirekesztettség súlyával. Az előadás azonban nem a cigányságról szól, sokkal inkább a kiszolgáltatottságról, a sorstalanságról, hiszen bármikor bárkivel előfordulhat, kerülhet olyan helyzetbe, amikor ő kerül kisebbségbe.

Az Eszéki Erzsébet által megálmodott előadássorozat minden alkalma egyszeri, nem közönségtalálkozó és nem is pódiumbeszélgetés. A darab egy-egy kiragadott jelenete, az ehhez kapcsolódó előadások – zene, tánc, irodalom – és beszélgetés, a más nézőpontból való megközelítés (mert mindig van másik nézőpont) adja meg az est különleges hangulatát. Gondolatébresztő művészeti összjáték.

Március 29-én este hét órakor Lévai Balázs „vezényletével” Fullajtár Andrea és Lengyel Ferenc felolvasni, Horváth Mária énekelni, László Attila és Lukács Miklós zenélni, Horváth Zsófia, Juhász Zoltán, Tókos Attila, Benedek Attila pedig (Horváth Zsófia koreográfiája alapján) táncolni fog. De jelen lesz Grecsó Krisztián, a darab írója, Máté Gábor, a rendezője, Rostás Ottó rendőr zászlós és Rózsa Béla gitáros is.

Ezek is érdekelhetnek