Alma az egekben

Elégedett atyai mosollyal figyelheti fentről Steve Jobs, a 20. század egyik legkreatívabb elméje, az alma védjegyű birodalom megalkotója a cég szárnyalását. Kevesebb mint egy hét alatt 3 millió új táblagépet adtak el a világon. A mobiltelefon és a hordozható számítógép öszvére, az iPad igazi világsiker.

Ország-világHorváth Dorka2012. 03. 23. péntek2012. 03. 23.
Alma az egekben

Idősebb olvasóink talán még emlékeznek arra a monarchiakori mondásra, hogy „Ide nekem a Rothschildok gondját és pénzét!”. A hajdan volt banklegenda napjainkra szegényháznak számítana az új óriás mellett. Válság vagy nem válság, a reménykedő világ a technológia felé fordul. Amit Steve Jobs művelt az Apple céggel, a világgazdaság történelmében egyedülálló. Nehezen viselhető diktátorként olyan vállalati kultúrát honosított meg, ami halála után is évtizedes sikerre van ítélve. Ő sosem akarta a világ legjobb mobiltelefonját, laptopját vagy számítógépét megalkotni. Jobs egy életérzést árult. Rájött, hogy az emberek nem technikai paraméterek alapján vásárolnak, hanem látványos, jól használható divatholmikra vágynak, akkor is, ha egy számítógép-szaküzletbe térnek be. A legendák szerint egyetlen saját alkotása a félig megevett alma volt, amit egyetemistaként éveken át tervezgetett. Amúgy feladatokat adott, és kérlelhetetlen őszinteséggel kritizált egész addig, amíg megfogalmazása szerint „szexi” cuccokat nem tudott az Apple piacra dobni. A siker példátlan. A cég tőzsdei jegyzése 300 dollárról félévenként emelkedett egy százast. Nem véletlenül. Kínában, Indiában képtelenek elég iPhone-t, iPadet szállítani. A cég közben egy nagy bank tőkéjével birkózik. Csupán készpénztartaléka több mint 100 milliárd dollár, ami Magyarország teljes államadósságával egyenlő. Ebből a dáriuszi vagyonból az elkövetkező három évben 45 milliárd dollárt juttatnak vissza a hálás részvényesi zsebekbe.

A márciusban megújult táblagép, az iPad már az első nap 1 millió példányban kelt el. Ömlik a pénz. Az Egyesült Államokban annyira népszerű, hogy az ország internetes forgalmának 5 százalékát már iPadeken bonyolítják. Mi ez, ha nem maga a vegytiszta vevői elégedettség? Főleg, ha még ugyanazon a héten bejelenti a cég, hogy 17 év után osztalékot fizet? Részvényenként 2,65 dollárt, összesen 35 milliárdot, hogy eddigi számtanpéldánknál maradjunk, a teljes magyar adósságállomány majd harmadát. A programra szánt 45 milliárdból fennmaradó 10-et pedig sajátrészvény-vásárlásra fordítják. Ez igazi felhívás keringőre: az almások azt üzenik, hogy még ilyen magas áron sincs jobb befektetés a részvényeiknél.Ők legalábbis nem találtak. Önbizalomban nincs hiány. A hír hallatán a tőzsdén is örömtáncot járt az Apple, 601,1 dolláros árfolyammal hajolva meg a nap végén a porondon. Magával húzva az egész iparágat.

Ma már csak azt találgatják a befektetők, mikor érik el a csillagokat, az ezerdolláros szintet.

Ezek is érdekelhetnek