Álomvilág hulladékból

Olvasóink hívták fel figyelmünket a veszprémi Regenye Józsefre. A 49 éves nyugdíjas rendőrtiszt maketteket készít, nem is akármilyeneket. A Titanic és számos régi autócsoda után most fejezte be a Harry Potter filmek varázslóképző kastélyát.

Ország-világKeresztény Gabriella2012. 05. 26. szombat2012. 05. 26.
Álomvilág hulladékból

Regenye József nyolcadik emeleti panellakásában él Veszprémben nejével és két fiával, míg a lánya külföldön dolgozik. Édesapja említésére, aki egykor vájár volt, ellágyul. Kézügyességét „öregétől” örökölte, és sikerült átadnia 14 éves Gábor fiának.

A múlt századi autós csúcsmodellekkel kezdjük: gyönyörű Mercedes Benz, ezüstszínű BMW 328-as, koromfekete Jaguar, palakék amerikai Gatsby. Folytatjuk a hajókkal: a távol-keleti sárkányhajó mellett a híres Ledér Hölgy nevű angol teaklipper: a gőzhajók előtti időkben a világ leggyorsabb vitorlása volt. S ott a Queen Mary 2, amit az angol királynő 2004-ben bocsátott vízre. S miközben az 1912-ben elsüllyedt Titanic makettjét nézzük, a nyugdíjas rendőrtiszt elárulja, miért ódzkodik közszemlére tenni a műveit:

– A két évig készített Titanic másodszor is „elsüllyedt”: az itteni rendőrségen kiállították, s egy narkós nő, akit behoztak, lerúgta a tárolót, s az üvegszilánkok úgy szétmetélték a hajót, hogy újra kellett építenem. A Titanicot és az Álomkastélyt az Iparművészeti Múzeumba is elvittem, körbecsodálták őket. A tárlatot ifjú képzőművészeknek hirdették, jómagam ott csak „kakukktojás” voltam.

A 26 éve makettező Regenye úr eszköztára rém egyszerű: gyufaszál, fogpiszkáló, torokvizsgáló spatula, hurkapálca, kartonpapír, ragasztó, vékony farostlemez, festék, olló, szike – s minden, ami másnak hulladék, neki alapanyag lehet. Folyton gyűjtöget, semmit nem dob ki, mert bármikor jól jöhet. S ezekből két csodálatos építmény is a tárlóba került.

Az egyik a gyermeteg lelkű uralkodó, Bolond Lajos kétszáz éve épült neuschwanstein Álomkastélyának már említett makettje: az épület a világ 100 csodájának egyike. Regenye Józsefet – aki családostul is bejárta – elbűvölte és megihlette a kastély. Aztán 2001–2003 között, átlagban napi hat órát munkálkodva, elkészítette annak hű mását. Akkor már rutinnal, s az aprólékos munkák miatt szemüveggel, sőt nagyítólencsével dolgozott. Ezt követően az ízig-vérig műszaki férfit a Harry Potter filmek fantáziavilága, az angliai Roxfort Varázsló- és Boszorkányképző varázsolta el. A filmeket sokszor megnézte, majd videóról a képernyőn kimerevítette, hogy papírra másolhassa az épületek alaprajzait (a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán kitűnő volt műszaki rajzból). Ezt tartja élete eddigi legnagyobb kihívásának: több mint két éven át görnyedt, ragasztott, ollózott, gyalult, míg az idén áprilisban végre a nagy üvegtárlóba került a mesebirodalom.

Hosszú az út, mely a szélmalomtól, az Eiffel-toronytól idáig vezetett. Makettgyűjtők tömérdek pénzt fizetnének az Álomkastélyért meg a varázslóképzőért – már ha Regenye József eladná, de esze ágában sincs! Úgy félti őket, hogy a teljes létszámú családi nyaralásoknak is vége szakadt: valaki őrzőként mindig otthon marad.

A fúrás-faragás, csiszolás végeztével a makettépítő dolga a lakás kiporszívózása. Amikor aztán fájós hátát a kanapén fekve kiegyenesíti, s az agyában új meg új ötletek forognak – boldog, hogy másnap mindent újra kezdhet.

Ezek is érdekelhetnek