Baj van a citromsavgyárral – elmennek a kínaiak?

Úgy néz ki, hogy Szolnokon nem építik meg a kínaiak a 20 milliárdba kerülő citromsav gyárukat. Pedig tavaly, mikor Magyarországon tárgyaltak a kínai vezetők, több száz üzletember, a magyar kormány bejelentéséből úgy tűnt, ez a gyár a legbiztosabb pontja a felmerült ötleteknek.

Ország-világ2012. 06. 28. csütörtök2012. 06. 28.
Baj van a citromsavgyárral – elmennek a kínaiak?

Év végére már biztos nem indul be a szolnoki citromsavgyár – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint előfordulhat, hogy nem is jön létre ilyen üzem Magyarországon. A magyar fél ugyanis eddig nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges önerő is. A kínai BBCA Group a lap szerint ezért más helyszínt keres beruházásához. Elképzelhető, hogy a gyár Pétre vagy Miskolcra települ, de a kínaiak térképére Belgium is felkerült.
A 90 millió dolláros − mintegy 20 milliárd forintos − beruházásról Ven Csia-pao és Orbán Viktor még tavaly májusban állapodott meg, tavaly ősszel pedig létrejött egy magyar−kínai vegyesvállalat is a gyár megvalósítására. A jelek szerint azonban ezenkívül eddig semmi nem történt az ügyben.

A kínai gyártó cég és a Szolnoki Ipari Park Kft. ugyan 20 millió forintos tőkével létrehozta a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t, de sem a szükséges önerőt − körülbelül 4 milliárd forintot −, sem a kiemelt beruházási státust nem kapta meg a leendő üzem. Utóbbi azért is különös, mert ehhez pénzre nem, csak egy kormánydöntésre lenne szükség – írja a lap. Mindezek hiányában a kínai befektetők tavaly télen már a megállapodás felmondását lebegtették, ezzel egy időben pedig megkezdték az új helyszín felkutatását.
 

 

Ezek is érdekelhetnek