Kisvárosnyi gyerek nem jut meleg ételhez nyáron

A tavalyihoz képest 30 ezer gyerekkel kevesebb jut nyáron egyszeri meleg ételhez egy rendeletmódosítás miatt. Az idén úgy tűnik 110, míg tavaly még 140 ezer gyereknek biztosított az állam napi egyszeri meleg étkezést 50 napon át. Most előírás lett, hogy az alapanyagok egy részét helyben kell beszerezni, amit sokan, főként az 5000 és az 1000 lélekszám alatti településeken nem fognak megoldani.

Ország-világO. Horváth György2012. 06. 18. hétfő2012. 06. 18.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kisvárosnyi gyerek nem jut meleg ételhez nyáron
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Népszabadság kérdésére megerősítette az illetékes tálca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy már érvényes az a rendelet, miszerint a közétkeztetőknek helyben – negyven kilométeres körzetben – kell az alapanyagaik harmadát beszerezni. Aki erre képtelen, az nem kap támogatást. Így történhet meg, hogy az idén nyáron a szünidő alatt 30 ezer kisiskolással kevesebb jut napi egyszeri meleg ételhez, mint tavaly. Főként az 1000 és az 5000 lélekszámú települések estek ki a támogatotti körből, így a legszegényebb települések gyermekei maradnak étel nélkül.

Ám nincsenek meg mindenhol ehhez a feltételek. Vannak helyek, ahol például azért nem, mert a települést övező környezet iparilag szennyezett, és nem lehet a földeket növénytermesztésre használni. Hiába figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) az LMP, és hiába jelezték az önkormányzatok, hogy sok ezer gyerek maradhat nyári étkezés nélkül a vakáció idején, a tárca nem változtatta meg a jogszabályt – írta a lap.
 

Ezek is érdekelhetnek