Már mindenből kevesebbet veszünk!

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom 2,7%-kal elmaradt az előző év azonos időszakától. A csökkenésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet.

Ország-világO. Horváth György2012. 06. 25. hétfő2012. 06. 25.

Kép: allee bevásárlóközpont buda költekezés vásárlás 2009 11 11 Fotó: Kállai Márton

Már mindenből kevesebbet veszünk!
allee bevásárlóközpont buda költekezés vásárlás 2009 11 11 Fotó: Kállai Márton

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7%-kal csökkent, így az év első négy hónapjában 0,7%-os volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012 áprilisában 676 milliárd forint, az év első négy hónapjában 2434 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene áprilisban 1,8%-kal csökkent, de az év első négy hónapjában 0,8%-kal haladták meg az eladások az előző év azonos időszakit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 3,6%-kal csökkent, míg január–áprilisban 0,9%-kal mérséklődtek az eladások. Áprilisban nagyobb mértékű visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben és a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben jelentkezett. Az átlagosnál kisebb volt az elmaradás a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Ugyanakkor áprilisban folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése, továbbá az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom az illatszer -, a textil-ruházati és lábbeli- és a használtcikk-üzletekben is.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai – a magas üzemanyagárak mellett – továbbra is csökkenést mutattak. Áprilisban az eladások 3,2%-kal, az első négy hónapban 3,0%-kal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,0%-kal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyag kiskereskedelem 1,0–1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 1,2%-kal csökkent.

Ezek is érdekelhetnek