Öngyilkossági hullám Japánban?

A húszas éveikben járó japán fiatalok több mint negyede gondolt már öngyilkosságra. Évről évre az ázsiai szigetországban vet véget a legtöbb ember önkezével az életének. De vajon mi áll ennek a hátterében?

Ország-világKovács Réka2012. 06. 28. csütörtök2012. 06. 28.
Öngyilkossági hullám Japánban?

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint a világon Japánban a legmagasabb az öngyilkosságot elkövetők aránya. A 128 millió lakosú szigetországban évente átlagosan 30 ezren vetnek véget önkezükkel az életüknek, miután úgy érzik, nem tudnak megküzdeni a munkanélküliség, a családi vagy egészségügyi problémák jelentette gondokkal. – olvasható az ELTE hírlevelében.

A legutóbbi felmérés eredményei riasztó adatokat mutatnak. A 2000 felnőtt válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat szerint a megkérdezettek 23,4 százaléka fontolgatta már az öngyilkosságot, amely érték közel 4 százalékos emelkedést jelent a 2008-as azonos témájú felmérés adataihoz képest. A válaszok szerint a nők 27, a férfiak 19 százaléka mérlegelte már annak lehetőségét, hogy véget vet életének.

A kutatás rámutat, különösen a húszas éveikben járó fiatal japánok körében magas az öngyilkossági hajlam. A korosztályba tartozók 28,4 százaléka gondolt valaha a halál lehetőségére. Tavaly – vélhetően az országot megrázó súlyos természeti katasztrófa hatására – az öngyilkosságot fontolgató huszonévesek aránya elérte a 36 százalékot.

 

Ezek is érdekelhetnek