A használtcikk boltok forgalma nőtt, a benzinkutaké csökkent

Májusban is csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Egy év alatt 2,5 százalékos volt a visszaesés. Nincs pénze benzinre, bútorra és műszaki cikkekre az embereknek.

Ország-világO. Horváth György2012. 07. 24. kedd2012. 07. 24.

Kép: Hús- és hentesáru üzlet, virsli, sonka, sertéshús, baromfi 2004.12.29. fotó: Németh András Péter

A használtcikk boltok forgalma nőtt, a benzinkutaké csökkent
Hús- és hentesáru üzlet, virsli, sonka, sertéshús, baromfi 2004.12.29. fotó: Németh András Péter

A májusi kiskereskedelmi forgalom 2,5%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A csökkenésben az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet – írta a KSH. Az év első öt hónapjában 1,0%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2012 májusában 668 milliárd forint, az év első öt hónapjában 3103 milliárd forint értékű forgalomról adtak számot a boltosok.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban 0,3%-kal mérséklődött, összességében az év első öt hónapjában viszont 0,6%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma májusban 4,9%-kal, az év első öt hónapjában 1,7%-kal csökkent. Májusban a legnagyobb mértékű (12,2%-os) visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalmában jelentkezett. Az előző évinél kisebb volumenű forgalom volt még az iparcikk jellegű vegyes-, a textil-ruházati és lábbeli-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben.

Ugyanakkor – a forgalom egészét tekintve kisebb súlyú csoportok közül – a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése májusban folytatódott, valamint az illatszer-, és a használtcikk-üzletek értékesítése is tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítése – a magas üzemanyagárak mellett – továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakitól. Májusban az eladások 3,4%-kal, az első öt hónapban 3,1%-kal csökkentek.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,4%-kal növekedett, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 0,6, az üzemanyag-kiskereskedelem 0,3%-kal csökkent.

Ezek is érdekelhetnek