A Tűztorony rejtélyei

Felújítás alatt áll a Sopron jelképének számító Tűztorony. A napokban daru segítségével leemelték a császári sast ábrázoló csúcsdíszt, valamint az alatta lévő rézlemez gömböt a torony sisakjáról. Izgalom övezte a műveletet: régóta tudni lehetett, hogy a dísz magában rejti a múlt néhány emlékét, hiszen erről az idők során feljegyzések készültek.

Ország-világKirály Farkas2012. 07. 26. csütörtök2012. 07. 26.

Kép: Városvédelem - A soproni tűztorony és csúcsdíszének felújítása, Fotó: Nyikos Péter

A Tűztorony rejtélyei
Városvédelem - A soproni tűztorony és csúcsdíszének felújítása
Fotó: Nyikos Péter

A Tűztorony időkapszulájának a díszen lévő két, üreges L betű egyike bizonyult – az L betűk Lipót császárra utalnak, az ő 1681-es névnapján szerelték fel a kétfejű birodalmi sast az épületre –, ahonnét kincsek kerültek elő: no, nem aranyba foglalt drágakövek, hanem iratok egy sérült üvegcsében. Az 1786-ban keltezett papír egyik oldalán az uralkodó, illetve a városi tisztviselők névsora olvasható latinul, a másikon lévő német nyelvű szöveg pedig az akkori bor- és a gabonaárat örökítette meg.

Az 1969-es felújítás idejéből származó falemezen pedig a munkában részt vett ácsok, asztalosok, bádogosok nevei sorjáznak. A listák társaságában egy XVII. századi, kisméretű bronz melldísz múlatta az időt.

De az igazi meglepetést az okozta, hogy kiderült: a múltban a Tűztorony egyik díszítő oszlopának fejrészében is elrejtettek különféle dokumentumokat – erről ugyanis sem feljegyzések, sem pletykák nem szóltak. A sasdísz „kincsei” által kiváltottnál is nagyobb kíváncsisággal és lelkesedéssel vizsgálták a szakemberek az 1899–1900-as toronyfelújítás óta a megtalálójukra váró iratokat. Pontosabban Wilhelm Weber akkori kivitelező névjegyét, számlalevelét és cégének más iratait, továbbá egy listát a toronyőrök nevével, valamint egy, a felállványozott Tűztornyot ábrázoló képeslapot, s más apróságokat.

A renoválási munkálatokat a tervek szerint az idén szeptemberben fejezik be. Tehát még két hónapig reménykedhetnek a soproniak (és nem csak ők), hátha újabb kincsek rejtekére lelnek a felújítók.