Fővárosi ütközetek

Nyílt utcai harcokba torkollott az az öngyilkos robbantásos merénylet, amit a múlt héten hajtottak végre a felkelők Damaszkuszban, az Aszad-rezsim főhadiszállásának számító nemzetbiztonsági hivatal épületében. A védelmi miniszter, tábornok és egy sógor is odaveszett a diktátorklánból, Bassár al-Aszad pedig eltűnt.

Ország-világ(markos)2012. 07. 30. hétfő2012. 07. 30.

Kép: Mourners gather around a car carrying the coffin of the late Syrian Defense Minister Daoud Rajha during his funeral in Damascus July 20, 2012. Rajha was killed by a bomb which exploded during a meeting of ministers and security officials at a national security building in Damascus on July 18, 2012, state television said. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS OBITUARY), Fotó: © Khaled Al Hariri / Reuters

Mourners gather around a car carrying the coffin of the late Syrian Defense Minister Daoud Rajha during his funeral in Damascus
Mourners gather around a car carrying the coffin of the late Syrian Defense Minister Daoud Rajha during his funeral in Damascus July 20, 2012. Rajha was killed by a bomb which exploded during a meeting of ministers and security officials at a national security building in Damascus on July 18, 2012, state television said. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS OBITUARY)
Fotó: © Khaled Al Hariri / Reuters

Az ellenzék a sikereken felbuzdulva nekifeszült a fővárosnak. A sziszifuszi küzdelem eredménye: vasárnapra a kormánypárti hadsereg Damaszkusz két kerületét is visszafoglalta, a szétlőtt házak közt a legtöbb üzlet redőnye lehúzva, az utcák kihaltak, a benzinkutak többsége üzemanyag nélkül, üresen fogadja az autósokat, a rendőri ellenőrzőpontok jó része elhagyatott. A tavaly márciusban kirobbant, eddig 18 ezer életet követelő felkelés legvéresebb hetét tudhatják maguk mögött a szírek, csak vasárnap 79 civilt és 24 katonát lőttek le.

Eközben a nemzetközi diplomácia porondján is újabb kudarcot könyvelhettek el a nyugati hatalmak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön immár a harmadik orosz–kínai vétó miatt újra bukott a nyugatiak határozattervezete, amely az ENSZ-charta 7. fejezete alapján büntetőintézkedésekkel, szükség esetén katonai fellépéssel is fenyegetné a szíriai rezsimet. A washingtoni kormány így újból „csak” török és izraeli partnereire támaszkodhat, Aszad végnapjaira várva. Az Egyesült Államok továbbra sem kíván fegyvert szállítani a lázadóknak – akiknek beszerzéseit török, szaúdi és katari források fedezik –, ehelyett kiképzéssel, esetleg hírszerzési adatok megosztásával támogatná őket.

A szankciókat illetően Európában nem tétlenkednek: az Európai Unió által elrendelt megszorítások következtében Nagy-Britannia befagyasztotta Aszad családjának és bizalmasainak bankszámláit. A brit adóhatóság számításai szerint a rettegett família mintegy 1,6 milliárd dolláros (384 milliárd forintos) vagyonnal rendelkezik, amelyet külföldi, sok esetben unión kívüli bankokban helyeztek el. Így továbbra sincs sok esély arra, hogy a jelenlegi szíriai vezetésnek, a nyilvánosság elől napok óta rejtőzködő Aszadnak és a tengerparti Aleppóba menekült családjának felkopna az álla, vagy hogy a térségben a legerősebbnek kikiáltott, a NATO-országokat is túlzott óvatosságra kényszerítő szír hadsereg kifogyna a lőszerekből, netán a vegyi fegyver hordozására is alkalmas ballisztikus rakétafejekből.

Ezek is érdekelhetnek