Küzdelem az idősotthonért

Nagymágocs önkormányzatát aggasztja, hogy a falu legnagyobb foglalkoztatóját furcsa körülmények között elhappolhatja egy másik falu.

Ország-világTanács Gábor2012. 07. 23. hétfő2012. 07. 23.
Küzdelem az idősotthonért

Nagyon meglepődtünk azon, hogy a szomszédos Fábiánsebestyén jelentkezett a kastélyotthon fenntartására – mondta el a Szabad Földnek Atkári Krisztián, a Csongrád megyei település polgármestere. – Már régóta szeretnénk elérni, hogy a nagymágocsi kastélyban található idősek otthona egy új, korszerű épületbe költözzön. Ehhez kijelöltünk egy területet már tíz éve. Tudtuk, hogy van olyan pályázat, amellyel megoldható lenne az otthon kiváltása. Fel is vetettük a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központnál, hogy mint fenntartó, használja ki ezt a lehetőséget. De a jelenlegi pályázatok a szenvedélybetegek és a fogyatékkal élők otthonait érintik, vagyis e pályázattal a nagymágocsi idősek otthonát kiváltani nem lehet.

– Egy 2012-es kormányhatározat arra kötelezi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy „az állami tulajdonba és fenntartásba került intézmények elhelyezkedésük szerinti települési önkormányzatok vagy egyházak részére történő fenntartásba való átadását, módját és feltételeit” vizsgálja meg. Ennek határideje április 30. volt. Ilyen felméréssel kapcsolatban a nagymágocsi önkormányzatot nem keresték meg – szögezi le Atkári Krisztián.

Ellenben önként jelentkezett fenntartónak a közeli Fábiánsebestyén önkormányzata, ami hideg zuhanyként érte a nagymágocsiakat.
– Az otthon százötven embernek ad munkát, akiknek nagyobb része nagymágocsi – magyarázza a polgármester. – Ha Fábiánsebestyén lenne az intézmény fenntartója, és a kiváltásra sor kerülne, akkor ezek a nagymágocsi munkahelyek kerülnének veszélybe.

Az egész ügyben az az érdekes, hogy egy állami kézben lévő szociális intézmény fenntartására nem az az önkormányzat kapna lehetőséget, amelynek a területén az megtalálható. Az otthon fenntartása csak abban az esetben hálás feladat, ha a kiváltásra lesz pályázati forrás. Erre azonban jelenleg semmi nem utal, így nehezen érthető a fábiánsebestyéniek nekibuzdulása, hacsak nem látnak a jövőbe valamilyen módon. A nagymágocsi képviselő-testület határozatot fogadott el, amiben kinyilvánította szándékát az idősek otthonának a településen megvalósuló kiváltására és egy esetleges fenntartói jog megszerzésére. A testület a kormányt is kérte, hogy csak abban az esetben adjon lehetőséget az otthon átadására, amennyiben Nagymágocs lemond a lehetőségről.

A fábiánsebestyéni önkormányzat nyugtatni igyekezett a kedélyeket: a polgármester leszögezte, hogy még ha ők lesznek is a fenntartók, nem áll sem szándékukban, sem módjukban lecserélni az intézmény személyzetét.
– Mi abban bízva kérjük a fenntartói jogot, hogy lesz olyan pályázat, amely pontosan ráillik majd az intézményre – mondta el kérdésünkre Tóth Flórián, Fábiánsebestyén jegyzője. – Egyébként több kész terv is van a tarsolyunkban, amelyek közül valamelyiket azonnal be tudjuk adni, amennyiben egy megfelelő pályázat megjelenik. Ha nem lesz ilyen, akkor a kastélyban is fenn tudjuk tartani az intézményt, de elsősorban az ellátottak érdeke, hogy méltó körülmények közé kerüljenek egy olyan épületből, amit teljesen más célra terveztek.

Nagymágocs azért is aggódik, hogy az otthon kiváltása esetén a kastély hasznosítása is Fábiánsebestyén kezére kerülhetne. Tóth Flórián ezt cáfolja: a kastély tulajdonosa mindenképpen a magyar állam, kezelője a Magyar Állami Vagyonkezelő. – Nincsenek terveink a kastéllyal. Azt csak milliárdos nagyságrendű befektetéssel lehetne vonzóvá tenni – szögezte le Tóth Flórián.

Arról, hogy a nagymágocsi kastélyotthon fenntartója lehet-e Fábiánsebestyén, a kormányhivatal dönt majd – s ebben a kérdésben határidő sem köti.