Még mindig diszkriminálnak

Nem változik nagy mértékben a nők munkerő-piac helyzete, ugyanis a Gallup 144 országra kiterjedő felmérése szerint még mindig minden negyedik országban szignifikáns a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvétele közötti különbség.

Ország-világKovács Réka2012. 07. 22. vasárnap2012. 07. 22.
Még mindig diszkriminálnak

A Gallup piackutató Employed at Capacity for an Employer Index-e azokat a munkavállalókat vizsgálja, akik munkavállalóként teljes állásban dolgoznak, illetve részmunkaidőben vannak foglalkoztatva, de nem kívánnak főállásban dolgozni. A szakértők szerint ezek a munkavállalási adatok sokkal pontosabban írják le a munkaerőpiac GDP hozzájárulását és a háztartások jövedelmi helyzetét, mint a munkanélküliség vagy az önfoglalkoztatás mérőszámai. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Világszerte a nők 43, a férfiak 49 százaléka részese a munkaerőpiacnak, de vizsgált országokból 38-ban a nők igen jelentős a különbség.

Regionálisan Európában és a volt Szovjetunió területén nagyjából egyensúlyban van a férfiak és nők munkaerőpiaci részvétele. Alacsonyabbak az arányszámok és a különbség is nagyobb a két nem között az amerikai kontinensen: a régióban a nők 53, a férfiak 60 százaléka része a munkaerőpiacnak. Ugyanekkora a különbség a nemek között Ázsiában, de kisebb arányszámok mellett: a nők esetében 38, a férfiak esetében 45 százalékos a mutató. Bár a nemek közötti különbség csak 4 százalékos, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében a nők 40, a férfiaknak csak 44 százaléka dolgozó vagy munkakereső. A legdrámaibb a helyzet a Szahara alatti afrikai övezetben. – írja az ELTE.

A legtöbb országban ugyan a munkavállaló, munkakereső férfiak vannak többen a munkaerőpiacon, de számos országban a nők javára billen a mérleg. Magyarország például a munkaképes korú nők 74, a férfiak 69 százaléka része a munkaerőpiacnak, ami 5 százalékpontnyi különbséget jelent az előbbi nem javára. A Gallup kiemeli, hogy Szerbiában, Finnországban, Mongóliában és Írországban a nők több mint tíz százalékkal nagyobb arányban vesznek részt a munkaerőpiacon, mint a férfiak.

Ezek is érdekelhetnek