Nem mi vagyunk a legpesszimistábbak!

Szinte hihetetlen, de nem kis hazánk lett a legpesszimistább állam, a Gallup 148 országot érintő felmérésben. Ez már önmagában optimizmusra ad okot, igaz a „legjobb” tíz közé még befértünk.

Ország-világKovács Réka2012. 07. 31. kedd2012. 07. 31.
Nem mi vagyunk a legpesszimistábbak!

 Összesen 148 országban kérdezte meg az embereket a Gallup, mit gondolnak a következő években jobb vagy rosszabb irányba változik-e az életük. Az adatok nem festenek túl vidám képet, ugyanis Európában minden harmadik ország lakosai nem remélik az életminőségük javulását a közeljövőben.

A felmérés szerint Görögország a világ legpesszimistább országa, ahol a megkérdezettek 42 százaléka számít arra, hogy élete a következő öt évben rosszabb lesz, mint jelenleg. Görögországon kívül Szíriában, Csehországban és Portugáliában haladja meg a 30 százalékot a pesszimisták aránya, míg Japánban és Szlovéniában éppen 30 százalékot mértek a kutatók.

Hazánk Szingapúr, Mauritius és Ciprus társaságában szintén a tíz legrosszabb mutatójú állam közé tartozik. Míg az utóbbi két országban 25, Szingapúr esetében pedig 26, addig Magyarországon az emberek 28 százaléka számít arra, hogy a következő öt évben rosszabbul fog élni. Az adatok szerint a magyaroknak csak 34 százaléka optimista, ennyien számítanak egyértelműen javulásra a következő években. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Legoptimistábbnak Európában a litvánok bizonyultak, de a lettek, az észtek és a britek is szépnek látják a jövőt. Érdekesség, hogy a Gallup kutatása rámutat, azok az országok a legoptimistábbak, amelyek a lekérdezés idejében a legrosszabb értékelést adják aktuális életükről. Ennek okán a Szahara alatti Afrikai övezet országai, így Togo, Benin, Botswana, Ruanda lakosai mind 90 százalékos és efölötti arányban bíznak a jobb jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetnek