Durván romlik a forint és a gazdaság!

Ma reggeltől durván romlik a forint árfolyama. Alig két óra alatt – fél tizenegykor – egy euró már nem 277, hanem 279 forintot ér. Az ok egyszerű: legalább 1 százalékos magyar GDP esést várnak az elemzők.

Ország-világO. Horváth György2012. 08. 13. hétfő2012. 08. 13.

Kép: Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Széll Kálmán; Matolcsy György
Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

A forint ma reggel beszakadt: alig néhány óra alatt csaknem egy százalékot romlott árfolyama a nemzetközi pénzpiacokon. Így a reggel nyolc órai kezdéshez képest például az euró fél tizenegykor már nem 277, hanem 279 forintot ért. A dollárért nem 225, hanem 227 forintot kellett adni, míg egy svájci frank 230 forinttal szemben már 232,2 forintot ért.

Ez vélhetően a holnap megjelenő magyar GDP-adattal függ össze: szakértők szerint a második negyedévben tovább gyengült a magyar gazdaság teljesítménye és egy évvel korábbihoz képest 1,1 százalékkal esett a GDP, az első negyedévhez képest is gyengülést várnak.

Ezek is érdekelhetnek