Ha Angelina Jolie-nak jó…

Köszönhetően a hollywoodi sztároknak és néhány német politikusnak, Görögország újra felkerült a turizmus térképére. Az elmúlt napokban Robert De Nirót és John Travoltát fedezhették fel rajongóik az újra zsúfolt athéni Acropolis Múzeum látogatói közt, amint épp a Krisztus előtti V. századból származó műkincseket csodálták.

Ország-világ(markos)2012. 08. 21. kedd2012. 08. 21.
Ha Angelina Jolie-nak jó…

Tom Hankset pedig akkor kapták lencsevégre, amikor a Kiklád-szigetekhez tartozó Antiparos partjainál ugrott a tengerbe. Ethan Hawke Costa Navarino egyik ötcsillagos üdülőhelyén „bukott le” imádói előtt. És az athéni turisztikai minisztérium legnagyobb örömére az álompár Angelina Jolie és Brad Pitt is az egyik luxusüdülő tengerparti villáját bérelte ki, itt töltik ugyanis a nyarat hat gyermekükkel együtt.

A válság által leginkább sújtott Athén szállodáinak kellett a legnagyobb engedményeket tenni ahhoz, hogy visszacsalogassa a vendégeket. Igaz, a kompromisszumnak meg is lett az eredménye: júniusban és júliusban már nehézségbe ütközött üres hotelszobát találni. Úgy látszik, az amerikai csillagok felbukkanása is jótékonyan hatott a hellén idegenforgalomra. Azok az átlagturisták, akik a csőd szélén táncoló ország gazdasági és politikai bizonytalanságait látva májusban még szép számmal mondták le foglalásaikat, kezdenek visszaszivárogni a görög üdülőövezetekbe.

Az elmúlt néhány hétben egyre többen döntöttek úgy, hogy szabadságukat valamelyik, égszínkék tengerrel körülvett szigeten töltik. Olyannyira, hogy szakértők szerint a turisták száma a negatív hírek ellenére is elérheti – vagy akár meg is haladhatja – 2012 végére a 16 milliós látogatócsúcsot. Ha a hellén partok népszerűsége továbbra is töretlen marad, a görög idegenforgalom 16 milliárd eurós (4800 milliárd forint) bevételre számíthat, ami a 11 milliós ország GDP-jének mintegy 16,5 százalékát teszi ki. Óriási szám ez, különösen annak tükrében, hogy a 23,5 százalékos munkanélküliséggel küzdő országban az állások egyötödét az idegenforgalom adja.

A görög dráma sajátos fintora, hogy a mediterrán országba visszatérők közt szép számmal szerepelnek német politikusok is. Bár Angela Merkel kancellár – egyelőre – nincs közöttük, a helyi média kajánul sorolja azoknak a német parlamenti képviselőknek a neveit, akik ezen a nyáron a napsütötte görög szigeteket választották vakációjuk színhelyéül.

Ezek is érdekelhetnek