Kofi feladta

Nem ígér semmi jót Kofi Annan minapi bejelentése a több mint másfél éve tartó szíriai vérontás békés, közeli rendezését illetően: az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjaként nem folytatja a közvetítést a szíriai béketárgyalásokon.

Ország-világ(markos)2012. 08. 10. péntek2012. 08. 10.

Kép: Syrian rebel fighters stand around an anti-aircraft machinegun mounted on a truck in the northern city of Aleppo on August 4, 2012. Syria's armed forces pounded the rebel-held Salaheddin district of Aleppo from the air and ground, with violence also raging in the Shaar and Sukkari districts, according to reporters in the area and a rebel commander. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI, Fotó: AHMAD GHARABLI

Kofi feladta
Syrian rebel fighters stand around an anti-aircraft machinegun mounted on a truck in the northern city of Aleppo on August 4, 2012. Syria's armed forces pounded the rebel-held Salaheddin district of Aleppo from the air and ground, with violence also raging in the Shaar and Sukkari districts, according to reporters in the area and a rebel commander. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI
Fotó: AHMAD GHARABLI

Az 1997 és 2007 közt az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkáraként számos diplomáciai sikert – így a 2005-ben véget érő második Öböl-háborút lezáró darfúri megállapodást – maga mögött tudó, ghánai születésű Annan Szíriában megbukott.

Kofi Annant február 23-án nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának, az általa kidolgozott hatpontos rendezési terv azonban nem valósult meg. A fő béketárgyaló április 12-én hirdette ki a tűzszünetet. A fegyverek elhallgattatása érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Annan válságterve alapján – háromszáz fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt küldött Szíriába, azonban a vérontást nem tudták megállítani. A felkelés kezdete óta megölt emberek 45 százaléka az elmúlt négy hónapban vesztette életét. A békemisszió június 16-án gyakorlatilag felfüggesztette tevékenységét. A politikai párbeszéd megindítását célul tűző civil megfigyelők sem jártak sikerrel.

„Nem kaptam meg azt a támogatást, amelyet az ügy megérdemelt volna” – Kofi Annan ezekkel a szavakkal indokolta döntését a genfi sajtótájékoztatón. Véleménye szerint a szíriai népnek óriási szüksége lenne cselekvésre, ehelyett az ENSZ BT-ben egymásra mutogatás, egymás kölcsönös kárhoztatása zajlik.

Pedig az Annan által olyannyira óhajtott békére mi¬előbb szüksége lenne Szíriának. Az ENSZ Világélelmezési Programja, valamint Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete – a különmegbízott bejelentésével egy időben – hozta nyilvánosságra az arab országgal kapcsolatos rémisztő előrejelzését: várhatóan több mint hárommillió szíriai lakos marad élelem, termény, takarmány és háztáji állat nélkül a következő tizenkét hónapban, a háborúskodás ugyanis akadályozta a gazdákat, hogy learassák a termést. Az ENSZ és a szíriai kormány együttes becslése szerint a belső konfliktus miatt az ország mezőgazdaságát 1,8 milliárd dollár (405 milliárd forint) veszteség érte, a gabonatermést a tönkremenés fenyegeti. Ehhez képest csepp a tengerben annak a 76 millió dollárnyi (17,1 milliárd forint) humanitárius segélynek az összege, amelyből az Egyesült Államok élelmiszerrel, vízzel, gyógyszerekkel, ruhaneművel és tisztálkodószerekkel támogatja a rászorulókat.

Ezek is érdekelhetnek