Süllyed a Colosseum!

Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is – ezt írta a hatalmas építményről Beda Venerabilis (673–735) angolszász egyházi író. Ha valamilyen csoda folytán ma is élne a tiszteletre méltó szerzetes, bizton hihetné: közeledik a vég. Arra figyelmeztetnek ugyanis a szakemberek, hogy összedőlhet az óriási amfiteátrum: az épület déli fala napjainkra 40 centiméterrel lejjebb süllyedt az északinál.

Ország-világKirály Farkas2012. 08. 15. szerda2012. 08. 15.
Süllyed a Colosseum!

Nem példátlan ez egy ilyen öreg épületnél. Az Örök Város szimbóluma, a Colosseum majd’ 2000 évvel ezelőtt épült Vespasianus császár ideje alatt, egy lecsapolt tó mocsaras medrére. Az amfiteátrum 80-ban készült el, Vespasianus fia és utóda, Titus avatta fel egy hatalmas, 100 napos ünnepség keretében, ahol különféle viadalok mellett vízi csatát is élvezhettek a nézők, amihez a szervezők elárasztották az arénát. A legfelső részét a következő császár, Titus öccse, Domitianus emeltette.

Az évszázadok alatt megszámlálhatatlan kocsiversenyt, állatviadalt és gladiátorharcot látott az épület meg a számos kíváncsiskodó: a Colosseum 55-65 ezer embert tudott egy időben befogadni – Nagykanizsa vagy Dunaújváros teljes lakossága elférne az akkori ép arénában. Az amfiteátrum túlélt több nagy földrengést és pusztító tűzvészeket, de miután 404-ben betiltották a gladiátorviadalokat, kiesett a nép kegyeiből. Ezután Róma nemes lakói szemétlerakatnak, valamint építőanyag-forrásnak használták; mígnem a legújabb korban ismét felemelkedett a csillaga: manapság évi egymillió turista látogatja.

A mérnökök véleménye szerint a Colosseum 13 méter vastag, ovális alakú betongyűrű alapja tört ketté, s így tulajdonképpen két építményre szakadt az amfiteátrum. E két darabot kell majd a szakembereknek egy szintbe hozni a megsüllyedt darab megemelésével. Ehhez három év áll rendelkezésükre – ami nem is kevés, tekintve, hogy már bizonyított technológiát szándékoznak használni, mellyel az 1173-as építése óta folyton dűlő pisai torony mozgását is megállították. Kérdés, hogy mit tesz közben az olasz főváros vezetése rezgésügyben, mivel az épület közelében jelentős a forgalom, ráadásul egy metróvonal is ott halad el, s az így keltett rezgések egyáltalán nem tesznek jót az épületnek. De hátha lesz némi változás: lelkes rómaiak már gyűjtik az aláírásokat a környék gyalogos zónává nyilvánításáért.

Ezek is érdekelhetnek