Csodavárosra leltek!

Lenyűgöző építményegyüttes létezéséről számoltak be a napokban a spanyol régészek. A La Bastida nevet viselő erődítmény a legkidolgozottabb és legösszetettebb bronzkori építmény, melyet valaha is kiástak a földből Európában.

Ország-világKirály Farkas2012. 10. 18. csütörtök2012. 10. 18.
Csodavárosra leltek!

A Murcia tartomány Totana járásában fellelt erőd falairól a szakemberek kiderítették, hogy mintegy 4200 évvel ezelőtt emelték mészhabarccsal összeerősített kövekből. Nem kis erőfeszítéssel, ugyanis a falak „életükben” három méter vastagok és a hat méter magasak voltak. De nem csak a falakra derült fény az ásatások révén. Hat piramisszerű bástyát tártak fel a fal egy körülbelül 80 méteres szakaszán – s ezeket valószínűleg még több követi, hiszen az erőd teljes falhossza mintegy 300 méter.

A dombtetőre épült vár egy nagyjából négy hektáron elterülő város védelmére szolgált. Az erődítményt olyanok tervezhették, akik az akkori Nyugat által ismeretlen harcmodorokban is jártasak voltak. Erre utal többek közt a kapu kiképzése: az alagúthoz hasonló bejáratnak a külső és a belső szájánál egyaránt erős kapu helyezkedett el, melyeket fagerendákkal lehetett lezárni.
A ré¬gészek szerint La Bastida Trója, illetve néhány más, közel-keleti erőd felépítéséhez hasonlít – valószínűleg onnan érkezett építők működtek közre a felépítésében. Minden jel arra mutat, hogy a település a bronzkorban a legerősebb európai város lehetett. Megtámadni a kor haditechnikájával gyakorlatilag értelmetlennek számított: a habarcs rendkívüli szilárdságot kölcsönzött a falaknak, s mivel kitöltötte a falfelület „fugáit”, a támadók nem találhattak fogást rajta. Gazdasági erejét pedig a majd’ 500 köbméteres víztartály, a számos tágas ház és középület példázza. A sok apró leletből pedig arra lehet következtetni, hogy hét évszázadon keresztül virágzott itt egy agresszív, befolyásos civilizáció. Amely most félig-meddig életre kelhet: La Bastida erődjét a teljes feltárása után szabadtéri régészeti parkká alakítják.
 

Ezek is érdekelhetnek