Forrongó nagyvárosok

Lassan az utolsó turisták is hazatérnek Európa legvonzóbb, egyúttal válság sújtotta országaiból. Újra tüntetők foglalták el az elmúlt héten Madrid, Párizs és Athén utcáit. Három ország, három város, ám a módszereik hasonlóak, a cél közös: elég a megszorító politikából!

Ország-világ(markos)2012. 10. 05. péntek2012. 10. 05.

Kép: TOPSHOTS Demonstrators clash with riot police on September 26, 2012 in Athens during clashes with demonstrators at a 24-hours general strike. Police in Athens clashed with hooded youths throwing firebombs on the sidelines of a large demonstration against a new round of austerity cuts. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS, Fotó: ARIS MESSINIS

-
TOPSHOTS Demonstrators clash with riot police on September 26, 2012 in Athens during clashes with demonstrators at a 24-hours general strike. Police in Athens clashed with hooded youths throwing firebombs on the sidelines of a large demonstration against a new round of austerity cuts. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Fotó: ARIS MESSINIS

FRANCIA RÉMES

A francia költségvetést múlt pénteken mutatta be Jean-Marc Ayrault miniszterelnök. A jeles eseményen azt bizonygatta: tíz állampolgárból kilenc meg sem fogja érezni a mintegy 30 milliárd eurós (8550 milliárd forint) megtakarítást célzó adóemelést. Melyből 20 milliárdot (5700 milliárd forint) a gazdagok megadóztatása és a vállalkozások adókedvezményeinek megszüntetése adna össze.

A franciákat nem sikerült megnyugtatnia a kormányfőnek, így vasárnap már több tízezren tüntettek az európai megszorító politika ellen Párizsban. Mintegy hatvan szélsőbaloldali szervezet (köztük a nemzetgyűlésben is helyet foglaló Baloldali Front és a Kommunista Párt) felhívására a szocialista François Hollande májusi elnökké választása óta először került sor utcai tiltakozásra a kormányzat gazdaságpolitikája ellen. A megmozdulásokra azt megelőzően került sor, hogy a francia parlament kedden megkezdte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) ratifikálását megelőző vitát, amely a szélsőbaloldal szerint az európai megszorító politika rákényszerítése Franciaországra. A Baloldali Front vezetője, Jean-Luc Mélenchon elutasította, hogy a hétvégi tüntetés kormányellenes fellépés lett volna. „Ez a megszorító politika ellen szervezett tömegrendezvény” – mondta a szélsőbaloldali politikus.

Hollande az elnökválasztási kampányban a paktum újratárgyalását ígérte. Miután azonban megválasztása után sikerült elérnie európai partnereinél, hogy egy, a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést ösztönző részt is csatoljanak a költségvetési paktumhoz, az eredeti szöveg változatlan maradt.

GÖRÖG UTÓSZEZON

Pillanatok alatt erőszakba torkollott az a 24 órás általános sztrájk, amelyet a görög szakszervezetek hirdettek múlt szerdára Athénban. Könnygázzal felszerelt rendőrök, fákat és szemeteskukákat felgyújtó, kirakatokat bezúzó, Molotov-koktélos anarchisták estek egymásnak a Szintagma téren. Zárva tartottak az iskolák, a bankok és a kormányhivatalok, kimaradtak légi járatok, az üzletek rövidített nyitva tartással várták a belvárost amúgy tisztes távolban elkerülő turistákat.

Ez a – szervezők szerint mintegy 100 ezres tömeget vonzó – tüntetés volt az első nagy megmozdulás azóta, hogy Antonisz Szamarasz miniszterelnök júniusban megkezdte kormányzását. Az egész napos általános sztrájkkal a két vezető szakszervezet a kormány újabb, 11,5 milliárd eurós (3277,5 milliárd forint) megszorító csomagja ellen tiltakozott. Ez a megtakarítás ugyanis a feltétele annak, hogy Athén megkapja a pénzügyi köldökzsinórként szolgáló nemzetközi hitel aktuálisan folyósítandó részletét, 31 milliárd eurót (8835 milliárd forint), amely nélkül az ország heteken belül összeomlana.

A nép dühe érthető: a nemzetközi támogatókat képviselő „trojka” nemcsak hogy a minimálbér 22 százalékos csökkentését akarja, de visszaállítaná a hatnapos munkahetet, felszámolná a kollektív szerződéseket. A görög munkanélküliség újabb rekordokat döntöget, immár 24 százalék, közülük a fiatal görögök 54 százaléka állástalan. A megszorító csomagot még a hárompárti kormánykoalíció két kisebb erejének, valamint a „trojkának” is jóvá kell hagynia. Előbbiekkel e hét csütörtökön tárgyaltak, utóbbival a jövő héten ülnek asztalhoz Szamaraszék – akikkel nemzetközi téren is egyre elégedetlenebbek, s akiket mind gyakrabban ér az egy helyben toporgás vádja.

SZORÍT A SPANYOLCSIZMA

„A demokráciát elrabolták. Szeptember 25-én megmentjük” – szólt a múlt keddi madridi tüntetést szervező egyik csoport kiáltványa az egyébként „Foglald el a törvényhozást!” néven meghirdetett tömegmegmozduláshoz, melyet a közösségi médián keresztül szerveztek. A toborzás olyan jól sikerült, hogy estére több mint hatezren néztek farkasszemet a kivezényelt rohamrendőrökkel a központi Plaza de Neptuno téren. A tüntetést a nemzetközi Occupy mozgalom helyi ága, a kilátástalan helyzetük miatt magukat „felháborodottaknak” (indignados) nevező tiltakozók szervezték. A megmozdulás korántsem volt békés, a tömegből többen bontani kezdték a parlament épülete köré vont fémkordont, mire a rendőrök gumibotokkal és gumilövedékekkel válaszoltak. A csata a késő esti órákig tartott, az eredmény 64 sérült és 28 letartóztatott tünntető.

A spanyol társadalom nehezen viseli a megszorításokat, a hangulat feszült, a helyzet egyre aggasztóbb: a spanyol gazdaság a kormány jól temperált becslése szerint jövőre 0,5 százalékkal esik vissza, de a független szakértők szerint a recesszió akár 1-1,5 százalékos is lehet. Ráadásul jövőre minden eddiginél több pénzt kell adósságtörlesztésre fordítaniuk – többet, mint amennyi a teljes spanyol közszféra bér- és járulékköltsége. A gazdasági nehézségek mára politikai válsággal társulnak. Az egyik leggazdagabbnak tartott Katalónia a kiválást olyannyira komolyan gondolja, hogy november 25-re előrehozott választásokat hirdettek.

Ezek is érdekelhetnek