Gyilkol a metanol

Az alkohol öl és butít – a metanol még veszélyesebb. Hazánkban ugyan nem találtak a kéttucat cseh életét követelő hamis italokhoz hasonlót, de a házi pálinkafőzésnél sem árt az óvatosság.

Ország-világPalágyi Edit2012. 10. 03. szerda2012. 10. 03.
Gyilkol a metanol

Csupán olcsóságuk szól a pancsolt, rossz szeszes italok mellett. Ez derült ki nemrégiben Csehországban is, ahol a kiskereskedésekben vásárolt hamisított vodkától, pálinkától, rumtól húsznál is többen haltak meg, mintegy negyvenen pedig súlyos állapotban fekszenek kórházban. A hírek szerint Szlovákiában is akadtak, akik interneten rendeltek a veszélyes szilvapálinkából. Tavaly Szabadkán gyilkolt az ugyancsak metil-alkohollal „dúsított” pálinka, amit egy illegális üzemben állítottak elő. A metanol alattomos idegméreg. Kisebb mennyiségben a májat teszi tönkre, nagyobb dózisban akár életre szóló vakságot, idegrendszeri zavarokat, sőt halált is okozhat. A bajra gyomorfájás, hányás, látási problémák, szédülés, nehézlégzés hívja fel a figyelmet. A fagyállókhoz, szélvédőmosókhoz és oldószerekhez használt, színtelen metil-alkohol a bőrön keresztül is árthat, ha felszívódik.

Nem csupán a zugkereskedésekben beszerzett italok lehetnek veszélyesek, hanem a magunk készítette szeszek is. Bár 2010 őszétől bizonyos feltételek mellett mindenki főzhet otthon pálinkát, jó tudni, hogy a cefrében mindig jelen van a mérgező metanol, ez ugyanis az erjedő gyümölcs pektintartalmából keletkezik. Az ellenőrzött körülmények közt párolt pálinka minimális mennyiségű metanolt tartalmaz, ami nem árthat az egészségnek. Ám otthoni viszonyok között lehetetlen ellenőrizni, hogy a metil-alkohol szintje túllépte-e a határértéket. A gazda azt sem tudhatja, vajon szennyező vagy ártalmas anyagok rontják-e az italát, hiszen a helytelen erjesztéssel, netán rossz, földes gyümölcsből készült töményital sosem lesz kifogástalan. A hozzáértők ezért azt javasolják, hogy érdemes műszerrel bevizsgáltatni a házilag frissen főzött pálinkát – így például nemcsak a metanol-, de a réztartalma is kiderülhet.

A metanolmérgezést úgy semlegesítik, hogy a beteggel alkoholt itatnak: ugyanis a kétféle szeszt egyszerre bontja le a szervezet, s a metil így kevésbé ártalmas. A kórházi hírek azonban arról szólnak: a páciensek cseppet sem tartják kellemesnek e kényszeres italozást…

Ezek is érdekelhetnek