Izzik a görög levegő

Egymást érik a nagyszabású tüntetések Görögországban a folyamatos megszorítások miatt. Az utcára vonulóknak minden okuk megvolt az elkeseredésre. A görög parlament még a múlt héten hosszútávra szóló adóemeléseket és kiadáscsökkentést határozott el – ezektől négy év alatt 18,1 milliárd eurós mintegy ötezer milliárd forintos megtakarítást vár –, vasárnap pedig a 2013-as költségvetésről szavazott.

Ország-világ(markos)2012. 11. 19. hétfő2012. 11. 19.

Kép: A protester holds a mock gallow during a demonstration against new austerity measures outside the parliament in Athens on November 7, 2012. Greek police today used tear gas to disperse demonstrators protesting outside parliament ahead of a key vote on a new round of austerity measures. Some protestors responded by hurling petrol bombs at police forces as the demonstration by some 70,000 people in Athens briefly flared up, an AFP correspondent reported. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI, Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

-
A protester holds a mock gallow during a demonstration against new austerity measures outside the parliament in Athens on November 7, 2012. Greek police today used tear gas to disperse demonstrators protesting outside parliament ahead of a key vote on a new round of austerity measures. Some protestors responded by hurling petrol bombs at police forces as the demonstration by some 70,000 people in Athens briefly flared up, an AFP correspondent reported. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

A megmozdulások ellenére Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök hárompárti koalíciója jóváhagyta a jövő évi görög büdzsé tervezetét, azaz újabb megszorítások várnak a csőd szélén egyensúlyozó hellénekre. A nyugdíjakat 5-15 százalékkal csökkentik, a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67 évre emelik, tovább csökkentik a minimálbért, a köztisztviselők fizetése, valamint a végkielégítések összege 35 százalékkal apad, rövidül a felmondási idő, és megszűnik a 400 eurós karácsonyi juttatás is.

A költségvetés elfogadásával elvben elhárult annak az akadálya, hogy az euróövezeti mentőalap és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiutalja a márciusban megítélt, 130 milliárd eurós görög mentőprogram következő, már amúgy is késlekedő 31,5 milliárd eurós (9135 milliárd Ft) részletét. Ám a valutaunióban koránt sincs olyan nagy lelkesedés és bizalom a hat éve recesszióban lévő ország újabb áldozatkészsége láttán. Görögországnak már e héten, november 16-án 3,1 milliárd eurónyi állampapírt kellene törlesztenie. A túlélési esélyeket pedig tovább rontja, hogy az előrejelzések szerint a görög gazdaság jövőre várhatóan 4,5 százalékkal csökken, az államadósság pedig a GDP 175 százalékáról 189 százalékra emelkedik.

Mind inkább úgy tűnik megoldhatatlan a görög kérdés.

 

Ezek is érdekelhetnek