Még mindig nem tudják mi a teendő katasztrófa esetén

A Sandy hurrikán pusztítása rávilágított arra, hogy amerikaiak többsége még mindig nem tudja mi a teendő természeti katasztrófák esetén.

Ország-világKovács Réka2012. 11. 13. kedd2012. 11. 13.
Még mindig nem tudják mi a teendő katasztrófa esetén

Az amerikai YouGov a Sandy hurrikán kapcsán mérte fel, mennyire felkészültek és mennyire tartanak a természeti katasztrófáktól az amerikaiak. Az adatfelvétel szerint tízből több mint hatan általában készülnek egy esetleges természeti csapásra, és csupán a megkérdezettek 36 százaléka jelezte, tesz is tényleges előkészületeket, ami csupán néhány százalékos növekedés a korábbi évekhez képest.

Ami a felkészülőket illeti, 89 százalékuk a vészhelyzeti alapellátásról gondoskodik: elemlámpát, elsősegély dobozt, vizet, hálózsákot stb. készít össze. A készülők 74 százaléka tartós élelmiszerekből állít össze csomagot, 50 százalékuk készít evakuálási tervet, de csak 22 százalékuk köt természeti katasztrófa esetére szóló biztosítást – olvasható az ELTE hírlevelében.

A YouGov kutatási során arra is rákérdezett, mely természeti csapástól tartanak a leginkább az amerikaiak. A válaszok szerint a tornádó a legfélelmetesebb, az ilyen természeti jelenség pusztításától minden második lakos tart, de sokan félnek a lehetséges földrengéstől és hurrikánoktól is.
 

Ezek is érdekelhetnek