Ők éheznek a leginkább

Míg a nyugati társadalmakban egyre inkább sikerül visszaszorítani az éhezést, addig egy-egy ország lakosságának többsége(!) szenved az alultápláltságtól.

Ország-világKovács Réka2012. 11. 30. péntek2012. 11. 30.
 Ők éheznek a leginkább

Az International Food Policy Research Institute, a Welthungerhilfe és a Concern Worldwide felméréséből kiderül, hogy habár Afrikában sokat javult az élelmiszer ellátása, a kontinens több országában még mindig riasztó a helyzet. A tanulmány három olyan országot emel ki, ahol kiemelten riasztó az éhezés mértéke, ebből kettő Eritrea és Burundi afrikai állam, míg a harmadik a karibi sziget, Haiti. A jelentés kiemeli, hogy Haiti a 2010-es nagy erejű földrengés hatásainak következtében került jelenlegi súlyos helyzetébe. Ezekben az országokban a lakosság több mint fele szenved az éhínségtől.

A három, az éhezés szempontjából extrém fokozatú ország mellett 17 olyan államot jelöltek meg a tanulmány szerzői, ahol az éhezés riasztó mértékű. Ezek Etiópia, Csád, Kelet-Timor, a Közép-Afrikai Köztársaság, a Comore-szigetek, Sierra Leone, Jemen, Angola, Banglades, Zambia, Mozambik, India, Madagaszkár, Nigéria, Dzsibuti, Szudán és Nepál.

Úgy tűnik, az afrikai országok a kevesebb háborúskodás mellett egyre jobban kezelik az éhezés problémáját, elsősorban a fiatalok egészségügyi helyzete javult sokat a kontinensen az elmúlt évtizedben, ezzel szemben ugyanakkor Indiában a a gazdasági növekedés és a sikeres hi-tech iparágak kiépítése mellett sem történt előrelépés - olvasható az ELTE hírlevelében.

Ezek is érdekelhetnek