Ötödével kevesebb új lakás épült

2012 első kilenc hónapjában 6509 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 7794 volt, ami 12 százalékos csökkenést jelent a 2011. január–szeptemberi adatokhoz képest. A lakások kétharmadát magánszemélyek építtetik.

Ország-világO. Horváth György2012. 11. 05. hétfő2012. 11. 05.
Ötödével kevesebb új lakás épült

A lakásépítés főbb jellemzői jelentős területi különbségeket mutatnak. Budapesten az átlagos mértéket jóval meghaladva, 58 százalékkal esett vissza a lakásépítés. Folytatódott a vállalkozások által építtetett és az értékesítésre szánt lakások számának csökkenése. Mindössze néhány településen figyelhető meg a lakásépítés, illetve az ezzel összefüggő vállalkozói aktivitás enyhe élénkülése.

A használatba vett lakások száma lassuló ütemben csökkent, 2011 első kilenc hónapjában az azt megelőző időszakhoz képest 38 százalékos visszaesést tapasztaltunk a mostani 20 százalékkal szemben. A kiadott új építési engedélyek számában mérsékeltebb, 12 százalékos fogyást figyelhetünk meg az egy évvel korábbi 35 százalékos csökkenés után. Az új lakásépítési engedélyek kiadásában nem mutatkoznak olyan éles területi különbségek, mint az új lakások használatba vételénél. A megyei jogú városokban az I–III. negyedévben kiadott új építési engedélyek száma az előző évihez képest változatlan, Budapesten és a többi városban az új engedélyezések csökkenése átlagos mértékű (14, illetve 12 százalék), a községekben az átlagosnál kissé nagyobb (19 százalék). Országosan a kiadott építési engedélyek száma 20 százalékkal magasabb a befejezett lakások számánál. Budapesten az adott időszakban csaknem 60 százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt, mint amennyit használatba vettek. A lakásépítések jelenlegi alacsony szintje mellett már néhány tíz, esetleg száz új lakás is kiugró emelkedést jelenthet egyes területi kategóriákban. Bár a megyei jogú városokban 25 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma, a nagyobb aktivitás valójában csak néhány városra korlátozódik. A megyei jogú városok közül csupán Szegeden és Debrecenben épült idén eddig 300-nál több lakás, mellettük mindössze Kecskeméten, Győrben, Sopronban, Érden és Nyíregyházán haladta meg a felépült lakások száma a százat.

Az építtetői kör összetételét továbbra is a vállalkozások súlyának csökkenése jellemzi. Az általuk épített lakások aránya 40-ről 32 százalékra csökkent az elmúlt év első három negyedéve óta. A természetes személyek által épített lakások aránya ugyanekkor 58-ról 66 százalékra emelkedett. Az országos átlag mögött jelentős területi különbségek alakultak ki: Budapesten, ahol egy évvel korábban még 76 százalékot tett ki, most mindössze 48 százalékot ért el a vállalkozói lakásépítés részesedése, ezzel szemben a megyei jogú városokban 32-ről 37 százalékra, a többi városban 29-ről 37 százalékra nőtt.

A községekben idén, akárcsak tavaly az új lakások 6 százalékát építtették vállalkozások. 2012 I–III. negyedévében mindössze 48 lakás épült önkormányzati megbízásból, ez alig háromötöde a tavalyi azonos időszak mennyiségének.

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban tovább csökkent az értékesítésre épített lakások aránya (42-ről 35 százalékra), míg a saját használatra épített lakásoké nőtt (56-ról 62 százalékra). A korábban említett területi eltérések itt is megmutatkoznak. Budapesten 78-ról 46 százalékra esett vissza, míg a megyei jogú városokban 33-ról 42 százalékra, a többi városban 36-ról 41 százalékra nőtt az értékesítésre szánt új lakások aránya. A községekben 6, az elmúlt év azonos időszakában 7 százalék volt az értékesítésre épített lakások részesedése. Bérbeadásra a lakások 3 százaléka épült, ez egy évvel korábban 2 százalék volt.

Ezek is érdekelhetnek