Etióp gyerekek táblagépen tanulnak olvasni

A százdolláros laptoppal nemzetközi hírnevet szerzett One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány újabb kísérletet indított el két afrikai faluban, mert a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a megfelelő eszközökkel tanár nélkül tudnak-e ismereteket átadni a világ legeldugottabb szegleteiben élő gyermekeknek. Az első eredmények nagyon biztatóak!

Ország-világ2012. 12. 06. csütörtök2012. 12. 06.
Etióp gyerekek táblagépen tanulnak olvasni

Az OLPC kutatóinak módszere nagyon radikális volt: két etióp falunál kiraktak egy rakás napelemes Motorola Xoom táblagépet, és csupán az akku feltöltését tanították meg a helyi felnőtteknek. A gyermekeknek semmilyen használati utasítást nem adtak, egyszerűen csak vártak, hogy lássák mi történik. A cél az volt, hogy az írástudatlan gyermekek, akik még útszéli táblákon sem láttak betűket, önállóan megtanuljanak olvasni, pusztán a tablettel való kísérletezés során. A gépekre különféle ábécé-oktató programot, e-könyvet, filmet, mesét, képet telepítettek.

Öt perccel a csapat érkezése után az egyik gyerek bekapcsolt egy tabletet. Öt nap múlva már naponta átlagosan 47 alkalmazást futtattak, két hét múlva pedig már többen kívülről fújták az ábécés dalt. Az egyik fiú pedig előkapta az egyik rajzolóprogramot, és az "oroszlán" szót festette a kijelzőre. De az igazán nagy eredmény az volt, hogy az ötödik hónapban feltörték a rendszert, mert valahogyan rájöttek, hogy le van tiltva a tablet kamerája, és azt használni szerették volna. Végül mindegyik gyermek egyedivé varázsolta a rendszerét.

  

Ezek is érdekelhetnek