Gyógyszertár a főtéren

Brüsszeliek tízezrei tiltakoztak on-line petícióban a Facebook internetes közösségi oldalán az ellen, hogy a több évszázada hagyományosan a város főterén felállított karácsonyfa helyett idén egy modern fényinstalláció rontja a városképet. A kritikusok azzal vádolják a hivatalnokokat, hogy félnek a nem katolikusok, főként a muszlimok támadásától.

Ország-világ(markos)2012. 12. 21. péntek2012. 12. 21.
Gyógyszertár a főtéren

A Grand-Place-on feldíszített, az Ardennek erdejéből érkező húsz méter magas fenyőfának az egész város csodájára járt, most viszont egy huszonöt méteres fénymonstrumot emeltek Brüsszel központjában. A polgármesteri hivatal szóvivője szerint ez épp úgy dísze a főtérnek, mint a hagyományos karácsonyfa, de véleményével csak kevesen értenek egyet. Philippe Close idegenforgalmi tanácsnok az újítást azzal indokolta, hogy a modern és a tradicionális vegyítésével meg kívánták mutatni Brüsszel „avantgard karakterét”, létrehozva ezzel valami újat és különlegeset. Ezenkívül a turisztikai látványosságnak szánt fényfenyőfa lehetőséget ad az ide látogatóknak arra, hogy a tetejére felmászva gyönyörködjenek a kivételes látképben.

A konzervatív helyieket azonban ez nem nyugtatta meg. Véleményük szerint Brüsszel ad otthont Európa egyik legnépszerűbb téli vásárának, és sokak szerint a kortárs alkotás nem illik a XVII. századi épületekkel körülölelt, páratlan szépségű főtérhez. Az ellenérzést jól tükrözi a brüsszeliek által a modern karácsonyfára aggatott gúnynév is, a helyiek maguk közt csak Gyógyszertárként emlegetik a világító szerkezetet, mely leginkább egy, a patikák homlokzatán látható zöld keresztre hasonlít.

 

Ezek is érdekelhetnek