Fellángoltak az indultak a fegyvertartás körül

Websteri tűzoltók meggyilkolása, connecticuti iskolai lövöldözés – ezek voltak az elmúlt két-három hét leghátborzongatóbb eseményei az Egyesült Államokban. Az eredmény: a tettesekkel együtt 30 halálos áldozat, számtalan sebesült és Amerika-szerte dúló vita a fegyvertartás korlátozásáról.

Ország-világ(markos)2013. 01. 04. péntek2013. 01. 04.

Kép: Eleven-year-old Harrison Atwood (L) and Tony Miele (R) test Trijicon rifle scopes at the Safari Club International Convention in Reno, Nevada January 29, 2011. U.S. President Barack Obama is expected to address gun control soon, in the wake of the Tucson shootings, local media reported. REUTERS/Max Whittaker (UNITED STATES - Tags: POLITICS SOCIETY) FOR BEST QUALITY AVAILABLE: ALSO SEE GM1E73B0CC801, Fotó: © Max Whittaker / Reuters

People test Trijicon rifle scopes at the Safari Club International Convention in Reno
Eleven-year-old Harrison Atwood (L) and Tony Miele (R) test Trijicon rifle scopes at the Safari Club International Convention in Reno, Nevada January 29, 2011. U.S. President Barack Obama is expected to address gun control soon, in the wake of the Tucson shootings, local media reported. REUTERS/Max Whittaker (UNITED STATES - Tags: POLITICS SOCIETY) FOR BEST QUALITY AVAILABLE: ALSO SEE GM1E73B0CC801
Fotó: © Max Whittaker / Reuters

A tervek szerint januárban a demokraták előállnak a támadófegyverek tilalmáról szóló törvénymódosításukkal, mellyel kapcsolatban a Fehér Ház már jó előre jelezte, Barack Obama elnök is a szigorítás mellett áll ki. A két tábor, a fegyvertartást ellenzők és az amellett kardoskodók közt egyre nagyobb a feszültség, a csata a nyilvánosság bevonásával dúl.

A minap a CNN hírtelevízió képernyőjén robbant ki egy durva személyeskedésig fajuló vita az egyik népszerű műsorvezető, a brit származású Piers Morgan és a fegyverlobbi vezéralakjának számító Larry Pratt között. A vendég, természetesen a fegyverviselés szabadsága mellett érvelt. Véleménye szerint a korlátozás nem vet véget az erőszaknak, sőt ahol szabadon lehet fegyvert viselni, ott éppenséggel kevesebb gyilkosságot követnek el lőfegyverrel. A feldühített műsorvezető kisvártatva az „Ön egy hihetetlenül ostoba ember, ugye?” – nem feltétlenül képernyőre való kérdését szegezte Prattnek, majd az ország szégyenének nevezte.

A szópárbaj kiütötte a biztosítékot a Pratt-, Colt- és Winchester-hívőknél. Két nappal a tévés csetepaté után az amerikai elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amelyben azt követelik, hogy az amerikai alkotmány elleni támadás miatt a CNN műsorvezetőjét utasítsák ki az Egyesült Államokból. Márpedig ha egy ilyen petícióra egy hónap alatt 25 ezer aláírás összegyűlik, akkor a Fehér Háznak kötelező érdemi választ adnia rá. A „fegyveresek” összetartását jól jelzi, hogy öt nappal a petíció megjelenése után már több mint hetvenezren csatlakoztak. Csak a vicc kedvéért az ellentábor is jelentkezett egy felhívással, a „Tartsátok meg Piers Morgant!” akcióhoz csatlakozók azt szeretnék elérni, hogy a műsorvezetőt ne utasítsák ki, ám ehhez a petícióhoz lapzártánkig nem gyűlt össze a 25 ezer aláírás.

Az Egyesült Államok egyébként a világ egyik legnagyobb fegyvertartója, egy 2007-es felmérés szerint 100 lakosból 89 rendelkezik valamilyen lőfegyverrel, a harcias szerbeknél ez a szám csak 58, ami akkoriban csak a második helyezéshez volt elegendő.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek