Korrupciós botrányokkal tarkított téli olimpia

Nemcsak a történelem legdrágább ötkarikás játékának, de az előkészületek tekintetében a legtöbb botránnyal tarkított téli olimpia megrendezésére készül Szocsi.

Ország-világ(markos)2013. 02. 15. péntek2013. 02. 15.

Kép: A trial jumper soars over construction sites surrounding the ski jumping hill of Krasnaya Polyana December 7, 2012, before the start of the Sochi Ski Jumping World Cup tournament. The Sochi Ski Jumping World Cup tournament will run from December 7 to 9. The hill will be a venue for the 2014 Olympic Winter Games, which will take place in two centres, the Coastal Cluster along the Black Sea shore in the Imeretinskaya Valley and the Mountain Cluster in Krasnaya Polyana. REUTERS/Michael Dalder (RUSSIA - Tags: SPORT SKIING BUSINESS CONSTRUCTION OLYMPICS) - RTR3BAZ1, Fotó: © Michael Dalder / Reuters

A trial jumper soars over construction sites surrounding the ski jumping hill of Krasnaya Polyana
A trial jumper soars over construction sites surrounding the ski jumping hill of Krasnaya Polyana December 7, 2012, before the start of the Sochi Ski Jumping World Cup tournament. The Sochi Ski Jumping World Cup tournament will run from December 7 to 9. The hill will be a venue for the 2014 Olympic Winter Games, which will take place in two centres, the Coastal Cluster along the Black Sea shore in the Imeretinskaya Valley and the Mountain Cluster in Krasnaya Polyana. REUTERS/Michael Dalder (RUSSIA - Tags: SPORT SKIING BUSINESS CONSTRUCTION OLYMPICS) - RTR3BAZ1
Fotó: © Michael Dalder / Reuters

A híres Fekete-tenger parti városban 2014. február 7-én kezdődő téli olimpia kivitelezési munkálataival annyira le vannak maradva a szervezők, hogy az oroszok legfőbb ura, Vlagyimir Putyin személyesen látogatott a híres üdülővárosba és adta át felmondó levelét az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Akhmed Bilalovnak. Persze akadt más érdekesség is. Az ügyben egyre többet kiváncsiskodó Putyinnak maga Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes kotyogta ki, hogy a késlekedő előkészületben részt vevő cég korábban Bilalovhoz tartozott. „Kiderült, hogy a bizottság elnöke hatalmas hasznot húzott a projektből. Szép kis munkát végzett!” – kommentálta szarkasztikusan a történteket Putyin.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy nem lesz olcsó mulatság a rangos esemény. Stadionokat, sí- és bobpályákat, valamint egyéb méregdrága létesítményeket kell a semmiből felhúzni az egykori szovjet elit által igen kedvelt, pálmafákkal tarkított üdülőhely közelében, a Kaukázus hegységében. A költségek ilyen mértékű elszabadulása azonban hidegzuhanyként érte a közvéleményt. Az eddig 32 milliárd fontos összkiadású olimpia – alig kisebb ez az összeg mint a teljes magyar költségvetés- többe kerül, mint Peking rekordja a maga 27 milliárd fontos ráfordításával, és több mint háromszor annyit kóstál, mint a tavaly nyári, 9 milliárd fontot – bő háromezer milliárd forintot- felemésztő londoni játékok.

Környezet- és jogvédők, valamint ellenzéki politikusok szinte egy időben estek az egyre sziszifuszibbnak tűnő projektnek. A természet éber őrei szerint a mérgező építési hulladékot a közeli folyókba hordják. A törmelékek által előidézett földcsuszamlások következtében rengeteg lakóépület sérült meg, ám azok sem jártak sokkal jobban, akiknek házaikat elbontották, helyi lakosok tömegével panaszkodnak arról, hogy egykori ingatlanjaikért nem kapták meg a kártérítést. Az emberi jogokat felügyelő szervezet, a Human Rights Watch múlt szerdán kiadott jelentéséből kiderült, az olimpia leendő helyszínein dolgozó migránsok bérét rendszeresen letiltják. Sokan „gürcölnek gyalázatos körülmények között, hogy felépítsék a fényűző homlokzatokat és luxus belsőket” – áll a közleményben.

Mivel a projekt eredeti költségét csupán a mostani kiadások ötödére tervezték, a túlköltekezés nem hagyta hidegen az orosz ellenzék vezetőit sem, akik állítják, a korrupt vállalkozók és hivatalnokok nyúlták le a pénz nagy részét. Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettesből ellenzéki aktivistává avanzsált vezető is hallatta véleményét az üggyel kapcsolatban: „Ebből az összegből mind az 1100 orosz városban építhettünk volna egy jégpályát, egy futballstadiont és egy uszodát, ráadásul vehettünk volna minden harminc év alatti orosznak egy pár korcsolyát.” Az ellenzéki politikus sajátos költségkalkulációja szerint az olimpiai faluba vezető 127 millió fontos út akár 5 mm vastag aranykaviárból is épülhetett volna.

Ezek is érdekelhetnek