Letagadott diplomák, egyre növő elkeseredettség

Egyre nagyobb a kétségbeesés a pályakezdők és a 45 év felettiek körében, akik jelenleg munkát keresnek. A cél érdekében sokan akár a képzettségüket is letagadják, de van, aki a munkanélküliség idejét igyekszik megrövidíteni.

Ország-világKovács Réka2013. 03. 19. kedd2013. 03. 19.
Letagadott diplomák, egyre növő elkeseredettség

A profession.hu online munkakereső portál Karrier napokat szervezett, ahol az érdeklődők az álláskereső portál szakembereinek segítségét kérhették chat formájában, az őket érintő kérdésekben. Mint kiderült a több mint 5000 chatelő között legnagyobb számban a pályakezdők és a 45 év felettiek voltak, de meglepően sok GYES-ről visszatérő anyuka is bejelentkezett. Visszatérő probléma, hogy a jelentkezők nem tudják, milyen fizetési igényt írhatnak a motivációs levelükbe egy adott munkakörben, valamint hogy bevallhatják-e, évek óta munkanélküliek.

„Hogyan szereznék gyakorlatot, ha minden munkahelyről azt a választ kapom, hogy csak gyakorlattal rendelkezőket hívnak be interjúra?” – Herczku Mónika, a profession.hu karrier tanácsadója szerint ezt a kérdést teszi fel szinte minden pályakezdő. A segítséget kérő több mint 5000 chatelő közel fele közülük került ki. „Egyre érezhetőbb a 45 év feletti munkakeresők indulata is, a második legnagyobb csoportot ők alkották. Életerős, komoly tapasztalattal rendelkezők maradtak munka nélkül 2-4-6 évig, akik nem szívesen ismernék ezt be a jelentkezések során. A GYES-ről visszatérő anyukák pedig trükkök után érdeklődtek, hogyan írják be az otthon töltött éveket, hogy ne derüljön ki, kisgyermekük várja őket délután.” – emlékezett vissza a tanácsadó.

Meglepő volt, hogy a sok érdeklődő közül senki sem tervezett külföldön munkát vállalni, és hogy legtöbben jelentősen magasabb fizetési igényt írtak volna be, mint ami a piaci trendek alapján elvárható. A pályaelhagyók kérdéseire a szakemberek egyöntetű válasza, hogy interneten érdemes utánajárni a legkeresettebb szakmáknak és ez alapján kell tovább képezni magukat.
 

Ezek is érdekelhetnek