Újra elloptak egy erdőt

Egy egész nyárfaerdőnek lába kélt a Szolnokhoz közeli Tiszabő határában. A legelszomorítóbb ebben, erdészek szerint mondhatni megbocsáthatatlan, hogy a tíz éve telepített nyárfákat a tolvajok alig pár hónap alatt vágták ki. Méghozzá brutális módon, a fákat derék magasságban, jobbára kézzel fűrészelték el.

Ország-világKeresztény Gabriella2013. 03. 31. vasárnap2013. 03. 31.

Kép: Fatolvajok tüzifa Tiszabö a legszegényebb település. A falu lakosságának 95%-a cigány származású. Roma, szegénység, pénztelenség 2011.01.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

 Újra elloptak egy erdőt
Fatolvajok tüzifa Tiszabö a legszegényebb település. A falu lakosságának 95%-a cigány származású. Roma, szegénység, pénztelenség 2011.01.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A szakemberek szerint nem véletlenül így, mert ezzel a módszerrel, pláne, ha még kabátokkal is körbefogják a fa törzsét, a vágás hangja jó, ha 50-60 méterre elhallatszik. Vagyis a fűrészelők viszonylag csendben teszik a dolgukat. A hathektáros erdő, ami nagyobb (volt), mint tíz focipályányi terület, fűtési szezonban mindig fogyott valamicskét, de mostanra elfogyott. Telente hiába vigyázták fegyveres őrök, ekkora területet nem tudtak megvédeni. És nemcsak kis kordés tolvajok, „nagyüzemi maffiózók” is megjelentek a mostani télen. Ők a nyomok szerint motorfűrésszel jönnek, a fűrész kipufogóját belevezetik egy hangfogó műanyag tartályba, abba pufog a zaj, amit nemhogy 50, 20 méterről se lehet kifülelni. Az ellopott fa értéke mintegy 13 millió forint, s ha hozzászámolják még, hogy az erdőtörvény szerint a fákat újra kell telepíteni, az összesen 20 millió.

Egy teljes erdőt ellopni, ahogy mondani szokták, „nem semmi”, mégsem új jelenség. Pár éve ugyanez történt Borsod megyében a Sajólád melletti erdővel is, ami szintén eltűnt. A ládi eset nagyobb vihart kavart, híre eljutott Brüsszelig is, mivel a régi erdő tele volt ritka, őshonos, Európában már alig fellelhető fafajokkal, s ökológusok szerint az aljnövényzete is védett volt.

 

Ezek is érdekelhetnek